Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Stvaranje, život, svjetlost i pokret na 50 radova Milodarke Milatović

58769436_415818192548194_4528739788940902400_n
Marija Goranović
  • Autor onogost.me
  • 26.04.2019. u 06:31

Nakon 42 godine sam u Nikšiću. Ovaj moj dolazak je na neki drugi način, dolazak koji je možda bio kao ptici Feniks iz pepela – ovim riječima je akademska slikarka Milodarka Milatović sinoć opisala osjećanja povodom otvaranja autorske izložbe „Ekspresivna dinamika pokreta i kontrasta boja“.

U galerijama “Nikola I” i “Ilija Šobajić” prethodne noći predstavljeno je više od 50 njenih radova različitih formata, nastalih u periodu od osamdesetih godina do današnjeg dana. Sve radove, ipak, objedinjuje dinamičnost, ekspresivnost, energija, smjeli izbor boja.

„Kao i svaki drugi umjetnik istražujem situacije iz svakodnevnog života, ali prvo i osnovno mene zanima boja kao sredstvo izražavanja. Ne vezujem se za temu, tema dođe onako samo od sebe“, objasnila je ona.

Čast da otvori izložbu imao je Milosav Milatović, kustos JU „Muzeji i galerije“ Nikšić. On je napomenuo da ova retrospektivna izložba je autorkina prva izložba u Nikšiću, gradu u kom je živjela, završila osnovnu i srednju školu i započela svoje umjetničko obrazovanje.

„Milodarka koristi uljane i akrilne boje, fluorescentni sprej, kombinuje tehnike, na slike aplicira staklaste elemente. Kako kaže, opčinjena je suncem i nebom, toplinom i svjetlošću, a bježi od sivila. Na radovima, tako, dominiraju čiste, svijetle i tamne, intezivne boje, nanesne ekspresivnim potezima. Oni formiraju oblike nalik vrtlogu, točku ili spirali. Milodarka svojom umjetnošću slavi stvaranje, život, svjetlost i pokret. Neke vizije, kako kaže, prije stvaranja, godinama nosi u mislima. U stvaralaštvu je uvijek težila apstrakciji, ali je dugo čekala zrelost da ovu svoju težnju i ostvari“, kazao je on i dodao da je naziv izložbe „Ekspresivna dinamika pokreta i kontrasta boja“ istovremeno ključ za razumijevanje njenog stvaralaštva.

Milodarka Milatović završila je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi čuvenog profesora Ferdinanda Kulmera. Učestvovala je na više kolektivnih izložbi širom Jugoslavije, a imala je i više samostalnih izložbi. Pored umjetničnog, bavi se i pedagoškim radom.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.