Tribina “Svobodijada”: Promocija knjige Budimira Aleksića

JU “Zahumlje”
 • Autor onogost.me
 • 17.10.2023. u 08:04
Knjiga „Ogledi o srpskoj književnosti“ Budimira Aleksića biće promovisana večeras u sali JU “Zahumlje” u okviru tribine “Svobodijada”.

Na promociji, koja će početi u 19 h, o knjizi, osim autora, govoriće i dr Marijana Terić, politikolog i književnik, mr Aleksandar Ćuković i urednica tribine „Svobodijada“, književnica Milica Bakrač.

“Oglede o srpskoj književnosti” ove godine objavilo je Udruženje književnika Crne Gore. Recenzenti su prof. dr Ljubomir Milutinović (Filozofski fakultet iz Banja Luke), prof. dr Slađana Aleksić (Filozofski fakultet Kosovska Mitrovica) i mr Aleksandar Ćuković (Udruženje književnika Crne Gore), izdavaštvo potpisuje predsjednik UKCG Novica Đurić.

Budimir Aleksić (1968) Šavnik, Stara Hercegovina, osnovnu i srednju školu završio je u Nikšiću. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu na kome je stekao i zvanje magistra tezom Biblijske teme i motivi u Vukovim pjesmama najstarijeg vremena, kao i doktora nauka disertacijom Fantastika i naučna fantastika u romanima za djecu Čeda Vukovića.

U zvanje docenta izabran je 2016. na Fakultetu za kulturu i medije Univerziteta Megatrend u Beogradu. Aleksić je autor devet knjiga: Crveno-Crna Gora – o unijaćenju i kroatizaciji Crne Gore nekad i sad (2002), Biblija i srpska etika (2016), Strani pisci za djecu u koautorstvu sa Ljubomirom  ilutinovićem i Danijelom Dojčinovićem (2018), Znamenite ličnosti i junaci u Ogledalu srpskom u koautorstvu sa Ljubomirom Milutinovićem (2019), Teme novije srpske epike (2020), Iz prošlosti Crne Gore i Hercegovine (Institut za srpsku kulturu, Nikšić, 2020), Epska mjesta u pjesmama Stare Crne Gore i njene okoline u  koautorstvu sa Ljubomirom Milutinovićem (Institut za srpsku kulturu Nikšić, 2022), Ogledi iz istorije Crne Gore i Boke (Institut za srpsku kulturu Nikšić, 2022), Leksikon književnih pojmova u koautorstvu sa Ljubomirom Milutinovićem, Institut za srpsku kulturu Nikšić, 2022).

Objavio je preko pedeset originalnih naučnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, više od sto stručnih i popularnostručnih naučnih radova i priloga, učestvovao na trideset međunarodnih i dvadeset domaćih naučnih skupova. Aleksićeve naučne preokupacije i interesovanja vezana su za oblast istorije i teorije književnosti i kulture.

Budimir Aleksić je osnivač i predsjednik Upravnog odbora Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića. Član je Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja novinara Crne Gore. Živi u Nikšiću.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.