Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U pjesnikovu čast: U aprilu sedmodnevna manifestacija “Vitovi dani”

wp_20151228_10_31_21_pro
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 28.12.2015. u 14:14

Pod sloganom “Nedjelja u gradu N”, 27. aprila naredne godine, biće održana kulturno – umjetnička manifestacija “Vitovi dani” koju organizuju NVO Alijansa za kulturu, ekologiju, ljudska prava – Cehra i Nevladina fondacija Stanislav – Ćano Koprivica. 

Zvaničan početak rada na pripremi manifestacije obilježen je danas na pres konferenciji koja je organizovana u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo” i na kojoj su govorili Jelena Žižić, direktorica pomenute  fondacije  i Maksim Vujačić, književnik, novinar i publicista ,  predsjednik Skupštine  Cehra-e, glavni i odgovorni urednik programa “Vitovih dana”.   

Vujačić, koji decenijma piše svojevrsne hronike Nikšića, najčešće motivisane likom i djelom jednog od najvećih pjesnika sa ovih prostora, predstavio je program manifestacije koja će trajati sedam dana.

Kako je kazao,  prvi dan manifestacije rezervisan je  za razgovor na temu “Banjo i Vito”.

“ To je razgovor o drugovanju, lumpovanju i saradnji dva velika crnogorska, potonja boema, Branka – Banja Šaranovića, neobičnog čovjeka i profesora, nekonvencionalnog ponašanja i neomiljenog  od vlasti i Vitomira- Vita Nikolića.  Nakon toga biće predstavljen i zbornik  radova o Vitovom životu i radu, a biće prikazan i dokumanrtarni film “U trag zaboravu”, rediteljke Maje Janjušević, za koji su ovih dana oslikana dva murala u centru Nikšića. Jedan na zgradi kod opštine gdje je Vito imao garsonjeru,a drugi na zidu kafane “Pod lipom” koja se nalazi preko puta zgrade Elektroprivrede”, kazao je Vujačić i dodao da će uz likovne i muzičke programe biti upriličeno i uručenje nagrade Vito Nikolić koju je minulih godina organizovala Književna zajednica “Vladimir Mijušković”.

Vujačić je posebno naglasio da će u saradnji sa opštinom Nikšić pokušati i da  otvore Spomen sobu Vitu Nikoliću i postave spomen ploču, obilježje na zgradi u kojoj je živio od 1962. do 1970. godine.  

Jelena Žižić, direktorica Fondacije Ćano Koprivica, kazala je da je veliko zadovoljsvo što su  dio cijele ove priče budući da su, kako je priznala, i sami razmišljali na koji način da podignu na jedan veći nivo svojevrstan brend Vita Nikolića, .

“ Nekako se to spojilo na najbolji mogući način da su gospoda iz organizacije “Sehra” došli i uputili poziv za saradnju pa smo se vrlo brzo i lako dogovorili oko svega. Mi se nadamo da će tu biti još događaja kada se sami datum približi, a ono što bih ja samo željela da kažem jeste da je naša ideja da se cijeli Nikšić okupi oko manifestacije i događaja, da to ne ostane onako samo usko, u krugu ljudi koji su poznavali Vita i bili njegovi savremenici, nego i da omladina uzme više učešća”, poručilja je Žižić i dodala da će se Fondacija truditi da prvih godina manifestacija zaživi na nivou grada, a da kasnije to preraste i na cijeli region.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.