“Uspomene na Crvenu zastavu” u Nikšićkom pozorištu

Nikšićko pozorište
 • Autor onogost.me
 • 13.03.2023. u 13:47
Komad o čuvenoj fabrici automobila u Kragujevcu, rađen u produkciji Knjaževsko - srpskog teatra „Joakim Vujić”, biće izveden na sceni Nikšićkog pozorišta, u srijedu, 15. marta u 20 časova. Predstava "Uspomene na Crvenu zastavu" nastala je po tekstu Milovana Mračevića, u režiji Aleksandra Lukača.

Komad je postavio dvojac koji se pozorišnom umjetnošću već decenijama uspješno bavi na dva kontinenta, u Srbiji i Kanadi. Autor teksta, Milovan Mračević rođen je u Vankuveru, gdje je magistrirao istoriju, a reditelj Aleksandar Lukač, od 1992. godine na Univerzitetu Jork u Torontu, predaje pozorišne nauke.

Autor teksta je uoči premijere rekao da je na ideju za priču o kragujevačkoj Zastavi došao prije dvije decenije u slučajnom razgovoru sa jednim bivšim Zastavinim radnikom, a ono što je tada saznao, kako kaže ,,proganjalo ga je’’ i inspirisalo da napiše komad.

“Razgovarali smo o razlici života u Kragujevcu za vreme Tita i života u postkomunističkom i postjugoslovenskom vremenu. Razliku je stavio u jednu rečenicu – „Srušila se čitava jedna civilizacija‟. Ta rečenica me od tada proganja i ima mnogo veze sa mojom odlukom da napišem komad o čoveku koji je prevaren da veruje da se vratio u vreme kada je stara civilizacija još uvek postojala”, otkrio je svoju inspiraciju Milovan Mračević.

U predstavi igraju glumci kragujevačkog ansambla Čedomir Štajn, Isidora Rajković, Miodrag Pejković, Marina Stojanović, Nikola Milojević, Milica Majstorović, Nadežda Jakovljević, Dragan Stokić, Bogdan Milojević i Avram Cvetković. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, kostime je uradila Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci