Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Veče Milisava Savića otvara Nikšićke književne susrete

kul-milisav-savic
  • Autor onogost.me
  • 11.12.2016. u 07:16

Književnom večeri Milisava Savića u Muzičkoj školi “Dara Čokorilo”, koja će biti upriličena sjutra, počinju 19. Nikšićki književni susreti, koji će trajati do 14. decembra. Manifestacija će okupiti značajna književna imena iz Crne Gore i regiona, saopšteno je na koferenciji za novinare.

“Milisav Savić je istaknuti umjetnik čija su djela prevođena na brojne jezike. Za svoj posljednji roman ‘La sans pareille’, Savić je dobio šest priznanja, između ostalih i ‘Stefan Mitrov Ljubiša’, ‘Meša Selimović’ i ‘Petar Kočić’. Smatrali smo da naša publika zaslužuje da se bliže upozna sa njegovim stvaralaštvom’, istakla je direktorica Narodne biblioteke “Njegoš” Renata Bulajić dodavši da će razgovor sa Savićem voditi novinar Vanja Kovačević.

Manifestacija je i ove godine podijeljena u dva segmenta u jutarnjim časovima u nikšićkim osnovnim školama biće priređivani poetski časovi, dok će u večernjim satima u sali Muzičke škole biti upriličene književne večeri.

Drugog dana manifestacije biće upriličeno veče Milisava Popovića, dok će posljednjeg dana biti riječi o stvaralaštvu našeg pjesnika i glumca Dejana Đonovića.

“Nikšićka publika je i ranije imala priliku da se upozna sa djelom Popovića, ipak, ove godine ćemo ga predstaviti ne samo kao nagrađivanog mladog književnika, već i kao autora uticajnih kolumni. Posljednjeg festivalskog dana sa mališanima će se družiti Dejan Đonović”, navela je Bulajić.

Ovogodišnje izdanje književnih susreta biće zatvoreno programom u sklopu kojeg će se predstaviti nikšićki pjesnici i dodjelom priznanja “Zaloga” Književne zajednice “Vladimir Mijušković”.

“Potrudili smo se da i ove godine program bude kvalitetan i sadržajan, a da naši gosti budu afirmisani književnici iz Crne Gore i okruženja. Dodjelićemo tri nagrade ‘Zaloga’ dvije za zavičajne motive u prozi i poeziji i jednu za publicistiku”, kazao je sekretar Sekretarijata za kulturu Milan Korać.

Nikšićki književni susreti utemeljeni su 1969. godine, a nakon prvih deset godina kada su se održavali u kontinuitetu, počeli su da se prorjeđuju, da bi se posljednji 16. po redu održali 1994 godine, nakon čega su ukinuti. Susreti su bili prepoznati kao jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji, a priliku da se predstave publici imali su eminentni pisci kao što su Desanka Maksimović, Mihailo Lalić, Meša Selimović, Dobrica Ćiosić, Branko Radičević, Stevan Raičković, Dušan Kostić, Vito Nikolić, Duško Trifunović, Dragan Radulović i drugi. Nakon dvadesetogodišnje pauze u decembru 2014. godine manifestacija je obnovljena. Organizatori 19. Nikšićkih književnih susreta su Ministarstvo kulture, Opština NIkšić i JU narodna biblioteka “Njegoš”.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci