Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

VIDEO: Pogledajte kratki film Miloša Tomaševića i Josifa Perovića „Ruins of mankind“

slika_2
SCREENSHOT
  • Autor onogost.me
  • 14.11.2016. u 11:10

Slivski ponor u Ozrinićima, grandiozna građevina - brana kružnog, prstenastog oblika najveća te vrste u Evropi, bila je inspiracija mladim nikšićkim režiserima, Josifu Peroviću i Milošu Tomaševiću, da naprave kratak film pod nazivom „Ruins of mankind“. 

Kako kaže Josif za portal Onogošt, „Ruins of mankind“ je autorski film koji su napravili kao aluziju da će i najveće građevine čovječanstva na kraju prekriti trava.

„Kao što je prekrila velike civilizacije Maja i Inka, tako će jednog dana i našu. Poenta je u prolaznosti i koliko čovjek brzo zaboravi koliko je potrošan. Lokacija je u dnu Ozrinića. Glavni objekat je Slivski ponor koji je trebalo da služi kao brana za novo vještacko jezero, ali se širom polja pojavilo dosta jama u zemlji koje su odvodile vodu iz jezera i onemogućavale završetak radova“, objašnjava on.

 

 

Pored toga, dodaje, u brdu se nalazi napuštena kuća i napušteni tuneli koji su dio cjelokupne priče. Film je sniman u maju, ali su, kako kaže Josif, usljed drugih komercijalnih projekata, tek sad stigli da završe ovo kratkometražno ostvarenje.

„Planiramo da ubacimo naraciju i da ga šaljemo na festivale kratkog filma. Postprodukcija je trajala nedjelju dana. Nadamo se da će ljudi pogledati video i shvatiti njegovu poentu samo preko slika, jer poenta filma jeste prenijeti smisao vizuelno“, kaže na kraju dvadesetjednogodišnji Josif.

Inače, u ponoru Slivlje, udaljenom oko sedam kilometara od centra grada, nikšićki speleolozi posljednjih godina spuštali su se na dubinu od 132 metra, prešli 250 metara i otkrili više od 20 jezera. Brana na tom mjestu sagrađena je prije više od 50 godina.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci