Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zahumlje: Aleksandar Saša Čilikov gost „Kultopisa“

12716177_1741493109416419_844443132470330720_o
  • Autor onogost.me
  • 10.02.2016. u 07:59

U sali „Zahumlja“ večeras će biti održana tribina „Kultopis“ čiji će gost biti prof. dr Aleksandar Saša Čilikov, istoričar umjetnosti. 

Aleksandar Saša Čilikov rođen je 1950. godine u Beogradu. Na Filozofskom fakultetu u Beogradu – grupa za istoriju umjetnosti, diplomirao 1976-77. sa temom „Ikonostas manastira Morače“, kod prof. dr Vojislava J. Đurića. Na istom Fakultetu magistrirao 1987. godine teza „Manastir Podlastva“, mentor prof. dr Vojislav J. Đurić. Doktorirao je 2008. godine. 
Aleksandar Saša Čilikov je najveći poznavalac kulturne i umjetničke topografije Crne Gore iz čega proizilazi i njegov naučni opus, koji je visoko vrijednovan. Posljednjih godina iz štampe su izašle četiri monografske studije „Paštrovske crkve i manastiri – zidno slikarstvo“ 2010., „Pravoslavni manastiri u Crnoj Gori“ u koautorstvu sa Tatjanom Pejović 2011., „Crkve i manastiri Skadarskog basena“ 2013. i „Ikone u Crnoj Gori“ 2014.
Napisao je dvadeset scenarija za filmske zapise iz oblasti kulturne baštine i temata iz nacionalne istorije umjetnosti.
U oblasti zaštite kulturnih dobara nosilac je najvećih titula – savjetnik konzervator i savjetnik istraživač.
Prof. dr Aleksandar Saša Čilikov bavi se pedagoškim radom tj. dvije decenije radi na univerzitetu Crne Gore – Fakultet likovnih umjetnosti, Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet političkih nauka, Fakultet za turizam i ugostiteljstvo, Muzička akademija. Takođe je angažovan kao profesor po pozivu i na Likovnoj akademija u Trebinju; Muzičkoj akademiji u Sarajevu, Akademiji likovnih umjetnosti u Kosovskoj Mitrovici.
Dobitnik je mnogih prestižnih stručnih i društvenih priznanja kao i Trinaestojulske nagrade 2014.godine.

Razgovor sa prof. dr Aleksandrom Sašom Čilikovim vodiće Kristina Radović, istoričar umjetnosti. Organizator događaja je JU „Zahumlje“ u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću.
Ulaz je slobodan.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.