Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Abazović: Spektakularni rezultati, Vlada radila u šestoj brzini

screenshot
  • Autor onogost.me
  • 05.05.2023. u 14:02
Vlada Crne Gore u godinu dana rada ostvarila spektakularne rezultate, a ekonomski parametari su nikada bolji, kazao je premijer Dritan Abazović, na predstavljanju rezultate godišnjeg rada Vlade. Saopštio je i da je najponosniji na to što je 43. Vlada bila najinkluzivnija. Kaže i da ekonomski rezultati u posljednjih godinu dana pokazuju da nema govora o bankrotu države.

Premijer je kazao da je u ovih godinu dana ostvaren rezultat u radu Vlade iznad svih očekivanja koji je, kako kaže, spektakularan.

„Vlada je 365 dana radila u šestoj brzini“, kazao je premijer.

Saopštio je i da nikada GDP nije prešao preko pet milijardi.

“Godinu smo završili sa 5,8 milijardi. Imamo najveći rast, ubjedljivo najveću prosječnu zaradu u regionu. U četvrtom kvartalu prošle godine imali smo stopu nezaposlenosti od svega 13 procenata” rekao je on.

Kazao je da je šest ili sedam procenata stopa nezaposlenosti u Norveškoj, gdje, kako je naveo, nezaposlenosti praktično i nema.

” Svako ko želi da radi ima priliku da radi. Plate nijesu daleko od nekih članica Evropske unije, kada je u pitanju privatni sektor”, dodao je Abazović.

On je kazao da su ove godine uvećane zarade u javnom sektoru, što je povećanje 10 odsto veće u odnosu na sva povećanja u posljednjih 10 godina.

Saopštio je i da će na kraju mjeseca Morsko dobro imati zaradu od naplate trajekta.

Podsjetio je i da je uvećan kapital u Luci Bar i kaže kako se nada da će do kraja juna cijela Luka Bar biti u vlasništvu države.

Podsjedio je i na rezultate rade EPCG, prezuimanje Željezare. Radi se i žičara od Lovćena do Kotora.

“To će biti najprestužniji objekat u turizmu u Crnoj Gori”, saopštio je Abazović. Rade se kaže on i objekti u zdravstvu. Na 33 projekta se radi i neki od njih će da, kako je saopštio, da promijene sliku Crne Gore.

Abazović je kazao kako je plan da se naredne godine Kolašin, Mojkovac i Bijelo Polje povežu žičarom.

Saopštio je i da je riješen problem sa Anam Rizortom koji će ove sezone otvoriti Sveti Stefan. Plan je i da Žabljak dobije hotel sa pet zvjezdica, saopštio je Abazović.

Kaže i da zbog “javažluka prethodne vlasti u Baru nije realizovana investicija od pola milijarde eura”. Siguran sam da će opština Bar dobiti investiciju od 500 miliona eura.

Premijer je kazao i da najveći pesimisti više ne dovode u pitanje da će ovo biti rekordna sezina.

“Hoteli da 4 i 5 zvjezdica su puni od kraja frebruara i imaju buking koji je iznad svih očekivanja”, kazao je Abazović.

Govoreći o socijanim davanjima kazao je da ima još prostora da se radi. Saopštio je i da EPCG ima 183 eura profita, a da struja nije poskupila u najtežoj godini da energetiku.

“Tu su urađeni epski pomaci”, poručio je premijer. Kaže i da Fond PIO ima rekordne prihode. Uprava prihoda i carina takođe, kako kaže, bilježi rekorde osim u naplati akciza zbog ograničenja tog nameta na gorivo.

Kazao je i da veliki broj državnih preduzeća posluje bolje nego ranije.

Od oduzimanja imovine mogli smo da profitiramo do 7 miliona eura

Kada je riječ o borbi protiv korupcije i kriminala istakao je dobru saradnju sa EUROPOLOM.

Žao mu je kaže, što nije usvojen Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom.

„Samo u posljednjim slučajevima i akcijama država bi profitirala između 5 i 7 miliona eura. To građani treba da znaju“, kazao je premijer.

Rekordne su, navodi on, i zapljene narkotika u proteklih godinu dana.

„Mislim i da je situacija jasna i kada je u pitanju eksploatacija šuma, pijeska i krivolov“, kazao je premijer i dodao da niko ne treba da misli da je skrenut fokus sa tih tema.

Premijer je kazao i da imamo dobre odnose sa državama regiona, a kada je riječ o EU ostale su neke obaveze koje, kako je saopštio, mora Skupština da završi.

“Ako ovako nastavimo, siguran sam da Crna Gora neće imati nijedan ozbiljniji proble…  Ako ovako nastavimo do 2030. Crna Gora će biti ne najbolja zemlja u regionu, nego u Jugoističnojevropi i da će biti država u kojoj će biti privilegija da se živi”, kazao je premijer.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    1

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.