Bez dijaloga parlamentarne većine do sredine avgusta

1625593428-sastanak-parlamentarne-vecine-0607-2021-iva-mandic-14-i_960x600
pobjeda.me

Nastavka dijaloga između lidera parlamentarne većine o prevazilaženju aktuelne političke krize, sigurno neće biti do kraja mjeseca, a kako saznaje Dan ni do sredine avgusta.

Nakon poslednjeg sastanka, 19. jula, kada su se svi izjasnili da li su za novu vladu ili rekonstrukciju postojeće, rečeno je da je uzaludno zakazivati nove sastanke dok najprije najveće partije ne postignu dogovor između sebe, pa onda ponovo da svi sjednu za isti sto. Ipak, od tog trenutka, među vodećim strankama je razmijenjeno više teških riječi nego pomirujućih tonova.

Da je najbolji model izlaska iz krize izbor nove vlade zagovarali su poslanici Demokratskog fronta (DF), Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, dok su iz Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i Radničke partije dijelili stav da je za izlazak iz krize dovoljna i rekonstrukcija aktuelne Vlade.

Lideri DF-a su nakon toga u više navrata u pojedinačnim izjavama isticali da ne bježe ni od izbora, pa čak i najavljivali proteste u septembru, dok su one partije koje se zalažu za rekonstrukciju Vlade protiv novih izbora, jer, kako smatraju, bilo bi neodgovorno prema građanima organizovati izbore a da prethodno nisu izmjenili izborno zakonodavstvo i stvorili uslove za fer i slobodne izbore.

Da naredni sastanak lidera većine još niko ne spominje, potvrdio je i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

“Sastanak očekujem kad se steknu uslovi za konačan dogovor. Nema smisla da se sastajemo ako smo i dalje svi na početnim stanovištima. Zahtjevi su se iskristalisali, imamo jasne stavove svih lidera parlamentarne većine i sada je na redu da vidimo koliko je ko spreman da se u političkom smislu odrekne da bi došlo do potpisivanja koalicionog sporazuma i dogovora na korist države i svih njenih građana”, kazao je Vučinić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisane su obaveze, ograničenja i zabrane u izbornoj kampanji za organe vlasti, političke subjekte i subjekte koji pružaju usluge medijskog oglašavanja, kao i nadležnosti Agencije za sprječavanje korupcije u toku kampanje.