CDT: Mjesne zajednice birati na izborima

CDT
 • Autor onogost.me
 • 12.08.2023. u 09:50
Organi mjesnih zajednica moraju se birati na demokratskim izborima, neposredno, tajno i u skladu sa međunarodnim standardima, ocijenio je Centar za demokratsku tranziciju (CDT).

Iz CDT-a su kazali da, umjesto da budu ključni instrument za učešće u donošenju odluka i pokretač samoorganizovanja građana, mjesne zajednice odavno su partijski punktovi čiji je zadatak upravo suprotan.

Kako su rekli, mjesne zajednice su mjesto gušenja građanskih inicijativa i sredstvo za zaokruživanje apsolutne partijske kontrole na svim nivoima.

“Sadašnja dva modela izbora savjeta mjesnih zajednica ne predstavljaju ništa drugo do fingiranje demokratije u cilju daljeg razvoja partijskih monopola, i gušenje građanskih inicijativa i samoorganizovanja”, smatraju u CDT-u.

Oni su kazali da zbor građana kao način izbora, koji se oglašava na oglasnoj tabli mjesne zajednice, ni na jedan način ne omogućava stvarnu participaciju građana.

Kako su iz CDT-a dodali, primjeri iz prakse pokazuju da tim zborovima često prisustvuje mali broj građana u odnosu na ukupno stanovništvo.

Prema njihovim riječima, bilo je sumnji da li uopšte svi imaju prebivalište u toj mjesnoj zajednici i često se čitava aktivnost svodila na sposobnost partija da organizuju veći broj svojih pristalica.

“Budući da je pitanje prebivališta i boravišta odavno otvoreno kao problem izbornog procesa, jasno je da taj način izbora predstavlja fingirani proces”, ocijenili su iz CDT-a.

Oni su naveli da drugi model – sistem imenovanja organa mjesnih zajednica na osnovu Odluke o mjesnim zajednicama koji postoji u Glavnom gradu, potire i te fingirane izbore.

“Stvoren je sistem da Glavni grad i političke partije kontrolišu većinu u Savjetu, kao izvršnom organu mjesne zajednice, pa nije ostavljen nikakav prostor za samoorganizovanje građana”, kazali su iz CDT-a.

Oni su naveli da je korišćenje ta dva modela doveo do toga da su izostale ozbiljnije građanske inicijative i stvarna participacija građana, kao i da mjesne zajednice ne služe svojoj izvornoj svrsi.

“Organi mjesnih zajednica moraju se birati na demokratskim izborima, neposredno i tajno, u skladu sa međunarodnim standardima, odnosno Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, ta se promjena mora uvrstiti u novi tekst Zakona o izboru odbornika i poslanika, a onda pripremiti i adekvatno usklađivanje Zakona o lokalnoj samoupravi novom izbornom modelu.

“Taj način izbora mjesnih zajednica donio bi brojne benefite, a ne bi značajno uticao na troškove izbornog postupka jer bi se izbori za mjesne zajednice odvijali zajedno za lokalnim izborima”, zaključili su iz CDT-a.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Mandatar za sastav vlade Crne Gore, predsjednik Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, saopštio je da ima još vremena za formiranje vlade, te da rade na obezbjeđivanju većine. Nije htio da komentariše informaciju o isključivanju poslanica PES-a Jevrosime Pejović i Radinke Ćinćur iz partije.
  Poslanici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta usvojli su izvještaj o Crnoj Gori čiji je autor Tonino Picula. Za izvještaj je glasao 51 poslanik odbora dok su tri bila protiv i tri uzdržana. O dokumentu će se sljedećeg mjeseca glasati na plenarnom zasjedanju EP kada će biti usvojen u formi rezolucije Evropskog parlamenta.