CDT: MUP da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta

CDT
 • Autor onogost.me
 • 17.03.2023. u 11:52
Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Ministarstvo unutrašnjih poslova da objavi podatke o promjenama biračkih mjesta, u susret predsjedničkim izborima u nedjelju.

Milena Gvozdenović, zamjenica programske direktorice u CDT-u, kazala je da su toj nevladinoj organizaciji pristigle desetine informacija od birača iz različitih opština da su im promijenjena biračka mjesta, na kojima su prethodnih godina, pa i decenijama glasali, “a da prethodno nije nastala nikakva promjena njihove adrese ili bilo kog podatka”.

“Ova pojava nije nova u našim izbornim ciklusima, pa postoji mogućnost da za dio ovih promjena postoje racionalna objašnjenja. Međutim, ćutanje ili ignorisanje ovakvih dešavanja može biti veoma opasno – javnost prije izbornog dana mora čuti detaljnije informacije o ovoj pojavi”, ističe Gvozdenović.

CDT, kako je navela, zato poziva MUP da objavi precizne podatke za koliko je tačno građanki i građana koji imaju biračko pravo ova promjena napravljena u odnosu na prethodne izbore, po pojedinim osnovama za ovu promjenu i po opštinama. “Ukoliko ovo MUP ne uradi precizno i transparentno ostaće realan razlog za sumnje u moguću zloupotrebu što značajno utiče na povjerenje građana/ki u izborni proces”, poručuje Gvozdenović.

Pozvala je građane da na vrijeme, putem sajta biraci.me i kol-centra MUP-a, provjere na kom biračkom mjestu glasaju, kako na izborni dan “ne bi morali da lutaju od jednog do drugog biračkog mjesta, što dovodi do stvaranja gužvi i tenzija”.

“Da bi građani mogli da pronađu svoje biračko mjesto ovi servisi moraju biti u funkciji. Ovo ima dodatni značaj u svjetlu upozorenja od strane nadležnih državnih organa da možemo očekivati hakerske napade u toku izbornog dana”, ističe Gvozdenović.

Podsjeća da, prije samo par mjeseci, tokom lokalnih izbora prošle godine, ti servisi nisu bili funkcionalni u toku izbornog dana, što je “izazvalo nedoumice kod većeg broja birača i stvaranje gužvi na biračkim mjestima”.

“Ovakvi propusti državnih organa se izuzetno negativno odražavaju na izborni proces. Ne smijemo doći u situaciju da makar i jedan građanin/ka bude onemogućen da iskoristi svoje pravo glasa zbog administrativnih prepreka”, zaključuje se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Povodom medijskih navoda o povećanju broja birača u biračkom spisku Ministarstvo unutrašnjih poslova saopšptilo je da je birački spisak povodom drugog kruga izbora za Predsjednika Crne Gore, zakazanih za 2. april 2023. godine, ostao nepromijenjen u odnosu na birački spisak po kojem je održan prvi krug izbora za Predsjednika Crne Gore 19. marta 2023. godine.
  Duh junaštva, genij rada, krasili ti divno lice, sjevernog mi kraja stražo - zdrav Nikšiću Perjanice! Ovom zdravicom Onogoštu, koju je prije više od 100 godina napisao kralj Nikola označićemo pobjedu nove, a stare Crne Gore! Naše Crne Gore!, kazao Jakov Milatović, kanidat za predsjednika Crne Gore pozdravljajući veliki broj građanki i građana na konvenciji u Nikšiću.