Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

CGO i ADD: Za građane i građanke Crne Gore pitanje nezavisnosti Crne Gore je zatvoreno

CGO
  • Autor onogost.me
  • 01.11.2023. u 14:52
Za 77% građana/ki Crne Gore nezavisnost Crne Gore je konačna i neupitna, dok za nešto više od 1/5 nije. Istovremeno, za 61% građana/ki Srbije nezavisnost Crne Gore je zatvoreno pitanje, za 1/5 nije, a takođe blizu 1/5 nema stav oko toga.

Većinsko opredijeljenje građana/ki u Crnoj Gori i Srbiji je da referendum o nezavisnosti Crne Gore ne bi trebalo ponoviti, s tim što je to dominantniji stav u Crnoj Gori– 67.4%, u odnosu na 49% u Srbiji. Suprotnog stava je nešto manje od 1/4 ispitanika/ca u obje države. Dok je u Srbiji čak 29% onih koji ne mogu da se odrede oko ovog pitanja, u Crnoj Gori je mali broj takvih (8.3%).

Da nije potrebno održati referendume o ujedinjenju Crne Gore i Srbije, stava je većina ispitanika/ca u Crnoj Gori - gotovo 70% i 55% u Srbiji. Suprotno tome, 1/5 u obje države je na poziciji da bi takve referendume trebalo održati, uz čak 1/4 neopredljenjih oko tog pitanja u Srbiji.

Na poziciji da Crna Gora treba da bude nezavisna čvrsto stoji 68.7% građana/ki Crne Gore, kao i 59% građana/ki Srbije. Oko 18% je onih koji u obje države smatraju da Crna Gora treba da bude u zajednici sa Srbijom, a manje od 6% u Crnoj Gori i 12% u Srbiji kao najbolje rješenje vidi zajednicu sa Srbijom i Republikom Srpskom.

Nalazi su dio projekta “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) sprovodi u saradnji sa Regionalnom akademijom za razvoj (ADD), i uz podršku Švajcarske ambasade. Stručnu podršku su pružili agencije Damar i HOW.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Iz Građanskog pokreta URA kritikovali su predložene izmjene Zakona o državnoj imovini koje, kako su rekli, predviđaju da se isključivo Vlada pita za raspolaganje državnom imovinom do 300 miliona eura i upitali da li se sprema ''rasprodaja Crne Gore da bi se vraćali enormni dugovi Vlade Milojka Spajića''.