CGO i ADD: Za građane i građanke Crne Gore pitanje nezavisnosti Crne Gore je zatvoreno

CGO
 • Autor onogost.me
 • 01.11.2023. u 14:52
Za 77% građana/ki Crne Gore nezavisnost Crne Gore je konačna i neupitna, dok za nešto više od 1/5 nije. Istovremeno, za 61% građana/ki Srbije nezavisnost Crne Gore je zatvoreno pitanje, za 1/5 nije, a takođe blizu 1/5 nema stav oko toga.

Većinsko opredijeljenje građana/ki u Crnoj Gori i Srbiji je da referendum o nezavisnosti Crne Gore ne bi trebalo ponoviti, s tim što je to dominantniji stav u Crnoj Gori– 67.4%, u odnosu na 49% u Srbiji. Suprotnog stava je nešto manje od 1/4 ispitanika/ca u obje države. Dok je u Srbiji čak 29% onih koji ne mogu da se odrede oko ovog pitanja, u Crnoj Gori je mali broj takvih (8.3%).

Da nije potrebno održati referendume o ujedinjenju Crne Gore i Srbije, stava je većina ispitanika/ca u Crnoj Gori – gotovo 70% i 55% u Srbiji. Suprotno tome, 1/5 u obje države je na poziciji da bi takve referendume trebalo održati, uz čak 1/4 neopredljenjih oko tog pitanja u Srbiji.

Na poziciji da Crna Gora treba da bude nezavisna čvrsto stoji 68.7% građana/ki Crne Gore, kao i 59% građana/ki Srbije. Oko 18% je onih koji u obje države smatraju da Crna Gora treba da bude u zajednici sa Srbijom, a manje od 6% u Crnoj Gori i 12% u Srbiji kao najbolje rješenje vidi zajednicu sa Srbijom i Republikom Srpskom.

Nalazi su dio projekta “Plenum o crnogorsko-srpskim odnosima”, koji vodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) sprovodi u saradnji sa Regionalnom akademijom za razvoj (ADD), i uz podršku Švajcarske ambasade. Stručnu podršku su pružili agencije Damar i HOW.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uprava za statistiku (MONSTAT) saopštila je Portalu RTCG da će se fizičko lice koje zlouptrijebi postupak popisivanja na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija kazniti prekršajno novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 500 eura.
  Odavno je sazrelo vrijeme da se rekonstruiše regionalna saobraćajnica Nikšić-Župa Nikšićka, dionica puta Liverovići-Miolje polje u dužini od oko 6 kilometara, s obzirom na njenu ogromnu važnost za sve stanovnike MZ Župa i zbog toga očekujemo da ova stavka bude uvrštena u kapitalni budžet, saopštili su danas iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.