Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Crno na bijelo: Planiramo lokalne poreske i socijalne reforme

capture
Crno na bijelo
  • Autor onogost.me
  • 05.03.2021. u 09:29

Politički program koalicije Crno na Bijelo usmjeren je na rješavanje realnih problema građana i građanki Nikšića i ne zasniva se na raspirivanju međunacionalne i vjerske netrpeljivosti, nego na efikasnom djelovanju u lokalnoj zajednici, kao i na unapređenju i modernizaciji lokalne samouprave. To podrazumijeva i djelovanje u okviru reforme lokalne poreske i socijalne politike, saopštila je kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo u Nikšiću Mirjana Spasojević.

Prema njenim riječima, u toj oblasti koalicija Crno na bijelo ima nekoliko ciljeva.

"Prvi se ogleda u smanjenju poreza na nepokretnost za 50 odsto na imovinu za prvi ili tzv. primarni prostor za stanovanje, a progresivnom skalom planiramo da oporezujemo svaki naredni stambeni prostor. To znači da će građani koji npr. imaju jedan stan, plaćati porez umanjen za 50 odsto od trenutne skale, a da ćemo progresivno oporezivati one građane koji imaju više od jednog stana”.

Takođe, kako je istakla, planiraju da rade na smanjenju poreza za 50 odsto na prostore u kojima se obavlja privredna djelatnost.

"Svako novo preduzeće koje zaposli preko četiri radnika oslobodićemo poreza na prilaz putevima prvu godinu rada. Osim toga, redefinisaćemo obavezu plaćanja taksi na lokalne puteve, na način da je plaćaju samo oni privrednici koji svojim djelovanjem značajno rabe i oštećuju puteve (građevinske firme, autoprevoznici i sl.), a ne svi, kao što je sada slučaj. Za sve ugostiteljske objekte koji redovno izmiruju svoje obaveze i koji zapošljavaju preko osam radnika za 20 odsto ćemo umanjiti troškove za produženje lokacije”, navodi Spasojević.

Kako napominje, ukinuće i parking zonu kod bolnice i Doma zdravlja.

"Kada je riječ o lokalnoj socijalnoj politici, za vrijeme mandata od četiri godine izgradićemo dvije zgrade za potrebe socijalnog stanovanja. Planiramo da trajno riješimo pitanje stanara Trudbenik i stanara Desetke”.

Spasojević ističe i da iz koalicije Crno na bijelo smatraju da je neophodno formiranje fonda za pomoć oboljeloj djeci, čije bolesti ne mogu da se liječe u Crnoj Gori.

"Na godišnjem nivou za potrebe fonda odvajaćemo minimum 1 odsto budžeta ili 200 hiljada eura. Osim toga, u svim socijalnim stanovima gdje ima djece, obezbijedićemo besplatan pristup internet”.

Od suštinskog je značaja, kaže kandidatkinja za odbornicu sa liste Crno na bijelo – Može Nikšić da podrže i žensko preduzetništvo, kao i da riješe stambeno pitanje samohranih roditelja.

"Nikšić vidimo kao grad u kom svaki građanin ima jednake šanse za prosperitet, i u tom pravcu usmjeravamo naše politike. To zahtijeva da, nemjerljivo više nego što je to do sada bio slučaj, obratimo pažnju na potrebe ranjivih kategorija u društvu! Za Nikšić koji će biti primjer grada socijalne pravde! Crno na bijelo – Može Nikšić”, zaključila je Spasojević. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura