Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Damjanović: Velike planove imamo za mlade

154072860_3003424356569789_4653403728582061587_n
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 01.03.2021. u 18:42

Nosilac liste Evropski tim za Nikšić, Sanja Damjanović odgovarala je na pitanja pratilaca na društvenoj mreži Fejsbuk, gdje je govorila o svom odrastanju u rodnom Nikšiću, uticaju koji je ovaj grad imao na formiranje njene ličnosti, o školskim i studentskim danima, profesionalnoj karijeri, kao i radnom angažovanju u najvećem svjetskom centru za izvrsnost CERN-u, gdje je bila jedina zaposlena sa prostora bivše Jugoslavije, navodi se u saopštenju za javnost te koalicije.

Pratioci, sa FB, su se interesovali i za njenu odluku da uđe u politiku a zanimalo ih je i kako Sanja vidi Nikšić u naredne četiri godine.

Sanja Damjanović je po prvi put javno saopštila nepoznate činjenice o svom odrastanju u Nikšiću.

"Sve bazično sam stekla u Nikšiću", kazala je ona.

Bila je đak generacije, a pored prirodnih nauka, kao mladu, ambicioznu djevojku, privlačile su je razne aktivnosti, sport, muzika...

"Bila sam jedno vrijeme košarkašica, pa i recitator, tu sam osvojila nagradu, iako sam na nastupu zastala nakon prve strofe... Bila sam aktivna i u našem Zahumlju, igrala sam folklor, pjevala u horu", priča kroz osmjeh Damjanović.

Studentske dane provela je u Beogradu. Upisuje Fizički fakultet na PMF-u i završava ga kao student generacije. Nažalost, taj period studentskog života koji mnogima ostaje upamćen po lijepom, zbog ratnih dešavanja koja su obilježila raspad Jugoslavije, za Sanju ima jednu dozu gorčine.

"Taj period koji je trebalo da bude najljepši, zapravo nije to bio. To je pokazatelj kako loše politike mogu da ugroze sreću studenata. Taj period bio je težak, uspjela sam da studije završim u roku i kao studentkinja generacije. Samo te lijepe stvari kao što je učenje su me odvraćale od grube realnosti", kazala je Damjanović.

Nošena ambicijom i željom da se profesionalno usavršava u svijetu, da uči i napreduje, mlada Nikšićanka, Sanja Damjanović, upisuje doktorske studije u Hajdelbergu (Njemačka) koje završava, u rekordnom roku, sa svega 30 godina.

Tada se, odlaskom na postdiplomske studije, suočila sa onim što donosi rad u inostranstvu, a to je zdrava konkurencija. Pošto je njena doktorska teza bila povezana sa jednim eksperimentom koji se vršio u Evropskoj organizaciji za nuklearna istrazivanja (CERN) mladoj, uspješnoj Nikšićanki su vrata tog najuglednijeg međunarodnog centra za izvrsnost bila širom otvorena.

"Sam ulazak i prilika da radim u CERN-u za mene je bio raj i najveće bogatstvo. Sinonim za rad u CERN-u su sreća i otvorenost. Tamo su zaposlene osobe iz 120 nacija, na svakom metru čujete neki drugi jezik. Upravo ti epiteti CERN-a jesu ono što je naša Crna Gora imala, i želimo da nastavimo tim putem da bude multietnička, multivjerska, multijezička", rekla je Damjanović.

Kada govori o svom angažmanu ministarke za nauku u 41. Vladi Crne Gore, ona iskreno priznaje da je bila iznenađena pozivom.  Nakon četiri godine odgovornog i posvećenog rada, brojnih uspjeha i postignuća, kruna njenog rada u Ministarstvu nauke su i najveće ocjene koje je tom resoru dala Evropska komisija.

Na pitanje o trenutnoj poziciji nosioca liste Evropski tim za Nikšić, Sanja Damjanović, kaže da se nije dvoumila da prihvati tu odgovornu ulogu.

"Primijetila sam da Crna Gora gubi kurs razvoja koji smo imali i da idemo stranputicom. Iz tog razloga sam tu da vratimo put razvoja. Ovo nisu samo izbori za Nikšić, oni imaju važnu misiju. Nadam se da će pobijediti put razvoja", navela je Damjanović.

Na pitanje Facebook pratilaca šta očekuje od izbora u Nikšiću 14. marta, Damjanović je jasno saopštila da očekuje pobjedu koja znači razvoj njenog rodnog grada.

"Program Evropskog tima za Nikšić ima niz jasnih i konkretnih mjera i projekata. Ubijeđena sam da ćemo to ostvariti. Velike planove imamo za mlade. Jedan od ciljeva je da od IT sektora napravimo novu privrednu granu, pomenuću Dom revolucije koji ćemo transformisati u Digitalni centar evolucije. Taj ambijent će biti mjesto gdje će mladi ljudi biti lideri. Vidim transformaciju, vidim šansu i znam da je ovo realan plan", najavila je Damjanović.

Kao jedna od najuspješnijih Nikšićanki, koja se dokazala na inostranom terenu, bila najbolji student, cijenjen i ugledni naučnik, uspješna ministarka, Sanja Damjanović pred izbore u ovom gradu poručila je da je jedini put - evropski put i da je Nikšić prije svega evropski grad.

"Svi zajedno radimo da Crna Gora što prije bude članica Evropske unije", zaključila je Sanja Damjanović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Rekonstruisana Vlada Milojka Spajića će imati više žena nego što ih je bilo u prvobitnoj postavci iz novembra prošle godine, ali je nastavljena praksa da nema nijedne potpredsjednice.
Skupština Crne prihvatila je predloge premijera Milojka Spajića za imenovanje novih ministara i potpredsjednika Vlade.
Sva neozbiljnost, neodgovornost i bezobrazluk ove vlasti manifestuje se u tome što, nedostatak kvoruma, odnosno nedolazak odbornika i odbornica vlasti na sjednicu, pokušavaju uzaludno da pravdaju time što imaju obaveza na državnom nivou. Pitamo jesu li te obaveze uhljebljenja po dubini i širini, navodi se u saopštenju Kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić".