Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dedović: Pozivnica za članstvo u NATO je šansa za stabilnu budućnost Crne Gore

shime1
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 26.11.2015. u 15:30

Bliži se ministarski sastanak NATO članica. Izvršni direktor NVO Alfa Centar, Aleksandar Dedović, za portal Onogošt kaže da se ovaj, veoma važan, društveno – politički momenat za Crnu Goru dešava u nezgodnom periodu, uzimajući u obzir aktuelna dešavanja u svijetu.  

On vjeruje da bi pozivnica za članstvo  mogla stići već 1. decembra, ali zbog trenutnog stanja na širem geopolitičkom planu, ne isključuje ni njen izostanak.

To prije svega temelji na činjenici da je svijet zaokupljen ratnim sukobom u Siriji, izbjegličkom krizom, zaoštrenim odnosima između Rusije i NATO, te inteziviranjem međunarodne saradnje u borbi prtoiv terorizma.

„ Ukoliko dodje do eskalacije sukoba i efikasnijeg angažovanja NATO snaga, moguće je da se i tačka dnevnog reda u vezi slanja pozivnice Crnoj Gori odloži za neki naredni sastanak“, jasan je Dedović.

Eventualno odgađanje, nastavlja on,  svakako ne može uticati na kvalitet započetih reformi, kao i na njihov krajnji rezultat, budući da su na unutrašnjem planu vidljive reforme u oblasti odbrane, obavještajnog sektora, kao i pomaci u stvaranju okvira za veći stepen vladavine prava.

„ Podijeljeno crnogorsko društvo će ponovo imati svoje podijeljene komentare, što bi se moglo u manjoj mjeri odraziti na javnu podršku, ali nikako na jasan politički kurs“, smatra on i podsjeća na konstantno rastuću podršku javnosti članstvu.

S druge strane, ako bi se poziv desio već naredne sedmice, onda bi, ističe Dedović, to bio jedan u nizu važnih i stabilnih koraka u procesu izgradnje demokratskog društva.

„Pozivnica za članstvo u NATO je šansa za stabilnu budućnost Crne Gore jer ćemo imati pozitivne efekte u svim oblastima, a najznačajnije na političkom, bezbjednosnom, ekonomskom i naučnom planu. Crna Gora zaista postaje uvažen medjunarodni faktor. Slanje pozivnice će relaksirati veoma opterećenu unutrašnju crnogorsku političku scenu i dodatno uticati na jačanje povjerenja i podrške građana integracionim procesima. Slanje pozivnice mora biti znak da svu energiju i znanje tada usmjerimo na stabilizaciju parlamentarnog sistema, jačanju vladavine prava i rješavanju socio-ekonomskih pitanja građana“, poručuje Dedović.

On pojašnjava da  poslije dobijanja pozivnice slijedi ratifikacija iste u 28 zemalja članica, ali i kod nas u Crnoj Gori. To podrazumjeva period od oko 3 godine, uzimajući u obzir i turbulentne obrte na geopolitičkom planu.

„ Parlamenti svih zemalja članica će se rukovoditi isključivo svojim interesima, a neke od njih uočavaju ogroman prostor za unaprijeđenje oblasti vladavine prava kod budućeg partnera“, zaključuje Dedović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.