Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate Nikšić da preispitaju sporazum sa NSD ukoliko se ne ispoštuje dogovor u Beranama

Demokrate
 • Autor onogost.me
 • 09.07.2024. u 08:52
Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Berane pozvao je OO Demokratske Crne Gore u Nikšiću da preispita koalicioni sporazum sa Novom srpskom demokratijom, ukoliko se ne ispoštuje sporazum o rotaciji na mjestu predsjednika Opštine Berane.

"Sagledavajući političku krizu u opštini Berane, Opštinski odbor (OO) Demokrata Berane je na današnjoj elektronskoj sjednici zatražio pomoć od kolega iz OO Demokrata u Nikšiću", saopštile su beranske Demokrate.

Oni su kazali da odbornici i poslanici Demokratske Crne Gore nikad nisu bili faktor nestabilnosti.

"Od početka pada bivšeg režima na lokalnim izborima širom Crne Gore koji je krunisan zajedničkom pobjedom 30. avgusta, Demokratska Crna Gora je bila i jeste partner od povjerenja u svim dogovorima koji su vođeni prilikom formiranja opštinskih i državnih vlasti. Naši odbornici i poslanici nikad nisu bili faktor nestabilnosti i na svakom mjestu od Herceg Novog do Berana smo se držali čvrstog opredjeljenja da DPS ne bude dio vlasti i da se dogovor poštuje. Nažalost, praksa u pojedinim opštinama je pokazala da među našim partnerima nije vladala ta čvrsta odlučnost, pa smo postajali svjedoci mnogih lokalnih kriza, kad god bi trebalo da ispune svoj dio sporazuma", piše u saopštenju.

Poručili su da je kriza vlasti u Beranama najnoviji primjer koji nažalost teži da postane pravilo.

"Nakon problema u Kotoru, Budvi, Andrijevici, Podgorici, ničim izazvano se otvorila nepotrebna kriza u Beranama. Rutinska, unaprijed dogovorena rotacija se pretvorila u još jednu političku sapunicu, a da već dva mjeseca njeni protagonisti neodgovorno ćute i ne daju građanima odgovor na pitanje zašto se ovo dešava. O njihovim motivima i dalje možemo da nagađamo i pogađamo ko režira ovu predstavu. Pokušavali smo javno da zatražimo odgovor od njih, ali ga nismo dobili", piše u saopštenju OO Demokrata Berane.

Oni navode da su se u javne diskusije uključivali i nepozvani akteri, željni malo medijske pažnje.

"Ali na našu veliku žalost javnost je ostala uskraćena za jasan i čvrst odgovor koalicije Za budućnost Berana, iz čijih redova je beranska kriza i potekla. Mišljenja smo da zajednički napor podrazumijeva akciju svih partnera"", navodi se u saopštenju.

Kako ta akcija izostaje, prinuđeni su da traže nove načine kako bi izašli iz ove krize ili bar javnosti otkrili ko stoji iza nje.

"Kako je Demokratska Crna Gora značajan nosilac vlasti u Nikšiću, a sa željom da naše kolege na vrijeme upozorimo na moguće posledice koalicionog partnerstva sa listom NSD, pozivamo Klub odbornika Demokrata u Nikšiću da preispita koalicioni sporazum sa listom bivšeg DF-a, ukoliko se ne ispoštuje sporazum o rotaciji na mjestu predsjednika Opštine Berane. Kolege iz Nikšića pozivamo na ovu solidarnu akciju, jer očigledno nemamo drugog načina da pokrenemo bivši NSD da odgovorno pristupi realizaciji dogovorenog sporazuma", poručili su iz OO Demokrata Berane..

Smatraju da će solidarnost poslati jaku poruku javnosti da je Demokratska Crna Gora partija sazdana od principa, a ne ličnih interesa.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
  Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura