Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demos: Nikšić nekad simbol ekspanzije, danas grad u kome treba razvijati kulturu

logodemos
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 04.02.2016. u 12:03

Nikšićki odbor Demosa kritikovao je potpisivanje Ugovora o saradnji između Opštine Nikšić i Ministarstva kulture kao dokaz i priznanje da je Nikšić, od grada koji je bio simbol sveukupne društvene ekspanzije i razvoja, postao grad u kome je potrebno razvijati kulturu.

U saopštenju koje potpisuje funkcioner ove stranke, Dragiša Janjušević, navodi se da taj politički hibrid i pokušaj neće imati nikakve domete, jer nema pretpostavke za stvaranje samoodrživog kulturnog života u ovom gradu.

''On ne stvara pretpostavke za institucionalizaciju kulture,već  je na najbrutalniji način partitokratizuje. On kulturu pretvara u najjeftiniji  politički i partijski  marketing'', stoji u saopštenju.

''Nije potrebno nabrajati imena koja su obilježila oblasti filmske umjetnosti, književnosti, muzike, slikarstva, vajarstva, ali je potrebno naglasiti da je Nikšić grad koji nema bioskop, a nekada je imao četiri. Grad i gradjani umjesto srušene zgrade Pozorišta, koje je nekada bilo crnogorski „hram kulture“ dobijaju poslovni centar u izgradnji. U Nikšiću su se nekad okupljala i sastajala najznačajnija imena jugoslovenske i evropske književnosti ,i  koji je svojim duhom plijenio mnoge da u njemu  izadavaju svoja djela kao što je bio  Tin Ujević, kao kompenzaciju za to dobio je  pregršt  kladionica i kafića, da u njima mladi ljudi testiraju svoje raskošne  talente'', dodaje Janjušević.

Navodi se i da je Nikšić svojim kulturnim i sportskim potencijalom osvajao ne samo crnogorski prostor, već regionalni i evropski, danas postao grad u kome treba na jedan vještački način  i  simulacijom sanirati štetu partijskih istomišljenika i  prethodnika, kako bi se pokazala briga o gradu koji je nekada bio motor crnogorskog razvoja.

''Za početak bi bilo dobro, makar, dodijeliti ulicu velikanu svjetske kinematografije, Živku Nikoliću, čije se rješenje i odluka toliko odlaže'', zaključuje se u saopštenju Demosa.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Poslanički klub DPS-a u znak protesta zbog odlaganja premjerskog sata u subotu, spriječio je održavanje istog. Poslanici DPS-a su blokirali govornicu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da DPS ne dozvoljava održavanje premijerskog sata, te da će novi biti zakazan za 19. jul. Premijer Milojko Spajić danas je trebalo je da odgovara na pitanja predstavnika poslaničkih klubova.
Premijer Milojko Spajić odgovaraće danas u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj Premijerskom satu.