Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demos: Svega 58 odsto narednog budžeta Opštine čine sopstveni prihodi

logodemos
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 23.12.2016. u 12:17

Iz Opštinskog odbora Demosa ocijenili su da se budžetom Opštine Nikšić za 2017. godinu ne mogu ni djelimično servisirati sve potrebe neophodne za normalno funkcionisanje opštine.

U saopštenju lokalnog Odbora te partije navodi se da je u pitanju isti slučaj kao i prethodnih godina, od kada je, kako su rekli, na čelu opštine Nikšić Veselin Grbović.

Kako stoji u saopštenju, sopstveni tekući prihodi koje planira da ostvari Opština Nikšić u narednoj godini iz poreza, taksi, naknada i ostalih prihoda iznose 11,8 miliona i čine svega 58 odsto u ukupnim planiranim prihodima Opštine.

”Prihodi koji su predviđeni budžetom za 2017. godinu ( pored navedenih tekućih prihoda) su iz sredstava poreskih obveznika Crne Gore odnosno sredstava iz Egalizacionog fonda koja iznose 5,3 mil. eura, iz donacija 300 000,oo eura, pozajmica i  kredita 930 000,00 eura, prihodi od prodaje imovine opštine koji iznose 203 000,00 eura ili procentualno  navedena sredstva  čine 33% od ukupno planiranih prihoda u narednoj budžetskoj godini. Kratkoročni plasmani i sredstva prenešena iz predhodne godine iznose nepunih 1,7 mil. eura ili 8% od ukupno planiranih prihoda opštine Nikšić u 2017. godini”, navode iz Demosa.

Poredeći budžete Opštine Nikšić i Opštine Pljevlja sa brojem stanovnika i površinom te dvije opštine, u Demosu konstatuju da je budžet Opštine Pljevlja veći za 2,2 miliona eura.

”Takođe, sopstveni tekući prihodi Opštine Pljevlja veći su za 1,16 mil.eura u odnosu na Opštinu Nikšić, kapitalna ulaganja opštine Pljevlja veća su u odnosu na ulaganja Opštine Nikšić za 6,4 miliona eura, bruto zarade u Opštini Pljevlja iznose 2,87 mil.eura, dok bruto zarade Opštine Nikšić iznose skoro 5 miliona eura, Opština Nikšić dobija od Egalizacionog fonda 5,3 miliona eura, a Opština Pljevlja 1,8 milion itd… Sve ovo ukazuje da je nedomaćinskim rukovođenjem Opština Nikšić dovedena u bezizlaznu situaciju i da je obećanje predsjednika Opštine Nikšić, prilikom peuzimanja funkcije 18. aprila 2013. godine da će Opština Nikšić za dvije godine biti na pozitivnoj nuli, bila farsa”, stoji u saopštenju Demosa.

”Kada se uzme u vid prethodno navedeno, kao i to da su dugovanja Opštine Nikšić veća od 40 miliona eura, odnosno iznose koliko dva planirana budžeta za 2017. godinu, nekadašnji industrijski centar Crne Gore i Jugoslavije bi bankrotirao u prvoj polovini naredne godine da nije pomoći sa strane, odnosno da nije, prije svega sredstava iz Egalizacionog fonda, kao i sredstava dobijenih iz donacija, kredita i prodaje opštinske imovine”, zaključuju iz Demosa.                                                                                         

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić koja je jednom prekinuta, a jednom odložena, trebalo bi da se održi danas.