Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“DIK je do sada donijela 120 rješenja da se ponove izbori u Šavniku, OIK to nije usvojila”

onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 19.03.2024. u 08:47
Državna izborna komisija do sada je održala 60 sjednica posvećenih izborima u Šavniku i donijela 120 rješenja kojima je naložila da OIK Šavnik donese odluku o ponavljanju izbora. Međutim, kada predsjednik OIK Šavnik zakaže sjednicu rezultat glasanja za odluku o ponavljanju izbora budu takvi (četiri glasa za i četiri uzdržana) da se odluka ne može donijeti, kazao je za Gradsku RTV Nikola Mugoša, predsjednik Državne izborne komisije.

On je gostujući u emisiji “Referat” kazao da pitanje Šavnika nije samo pitanje završetka izbora u jednoj opštini već može da posluži kao negativan primjer za sve buduće situacije i lokalne izbore, prenosi Gradski.me.

“Gdje određenom blokadom izbornih institucija, prije svega OIK možemo da dođemo u situaciju da imamo blokirane procese na lokalnom nivou, procese vezane za izbor odbornika u svim opštinama gdje postoji određena većina koja je za to zainteresovana”, kazao je Mugoša,

Smatra da je pitanje Šavnika koje u sebi nosi i elemente političkog problema par ekselans pitanje koje treba da rješava Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Ovo pitanje prevazilazi tehničko -pravne aspekte organizacije izbora ono treba da je prije svega adresirano Odboru za izbornu reformu. Moja je lična impresija da to treba da bude prvo pitanje koje treba da bude riješeno od strane tog Odbora kako ne bi dodatno opterećivalo sve buduće izborne procese”, kazao je Mugoša.

Ističe da bi održavanje svih lokalnih izbora državi u jednom danu bilo jedno od mogućih rješenja da se izbjegne situacija kakvu smo imali na izborima u Šavniku 2022. godine.

Podsjeća da je prošla decenija od posljednje izborne reforme, te da je Odbor za izbornu reformu više puta formiran i prethodni skupštinski sazivi pokušavali da sprovedu rješenja u skladu sa preporukama međunarodnih organizacija.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.
    Crna Gora od neobavezujuće Rezolucije neće dobiti ništa niti bilo ko drugi, niti će biti štete, a trebamo da se okrenemo povezivanju i boljem razumijevanju među sobom, poručio je premijer Milojko Spajić odgovarajući na pitanje šta će Crna Gora i region dobiti od usvajanja jučerašnje Rezolucije o Srebrenici.