Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đukanović vratio Skupštini izmjene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi

Kabinet predsjednika
  • Autor onogost.me
  • 04.01.2023. u 14:49
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, koji je usvojen na sjednici 27. decembra, saopšteno je iz kabineta Đukanovića. Dopis Đukanovića danas je dostavljen predsjednici Skupštine Crne Gore Danijeli Đurović.

U saopštenju se navodi da bi “ukoliko ovaj zakon bude ponovno izglasan na skupštinskom plenumu, to bilo neminovno označeno kao novi sračunati nasrtaj na demokratiju, vladavinu prava i sistem neprolaznih pravnih vrijednosti civilizovanih društava i još jedno političko nedjelo u nizu krajnje opasnih zakonodavnih poduhvata najvišeg crnogorskog predstavničkog i legislativnog doma, nastalih u izrazito kompleksnoj političkoj situaciji”.

Iz kabineta je saopšteno da je Đukanoviću ovaj zakon dostavljen je 29. decembra.

“Narednoga dana, nakon što je spoznao formu i sadržinu Zakona, pažljivo analizirajući njegova sporna rješenja, predsjednik Đukanović je sa više razloga, na osnovu člana 94 stav 1 Ustava Crne Gore, iskoristio mogućnost utvrđenu našim najvišim pravnim aktom – da vrati Skupštini Crne Gore Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi na ponovno odlučivanje”, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića.

U dopisu koji je danas dostavljen predsjednici Skupštine, Đukanović je, kako se navodi u saopštenju, Đukanovič je ukazao da bi se proglašavanjem ovog zakona, stupanjem na snagu istog i postupanjem državnih organa saglasno njegovom slovu i duhu, “moglo otvoriti više bitnih pravnih pitanja i nedoumica povodom očuvanja preostalog jedinstva pravnog poretka, ustavnosti i zakonitosti, zatim poštovanja ustavne zabrane retroaktivnog dejstva zakona i drugih propisa, te održive pravne sigurnosti u političkom i pravnom sistemu države uopšte”.

“Dalje, navodeći razloge vraćanja Zakona Skupštini na ponovno odlučivanje, Predsjednik Crne Gore je konstatovao da bi se njime istodobno grubo zašlo u pravni prostor i izbornu materiju opšteg pravnog akta sistemskog karaktera i značaja – Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji, kao što je poznato, ne može biti izmijenjen i dopunjen u zakonodavnom postupku bez neophodne podrške kvalifikovane dvotrećinske većine poslanika Skupštine Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Đukanović stavio i akcenat “na potencijalnu flagrantnu povredu zajemčenog ustavnog prava na lokalnu samoupravu i sa njim neraskidivo skopčanog načina neposrednog odlučivanja preko slobodno izabranih predstavnika lokalnih parlamenata, kao i na propratnu bezobzirnu derogaciju jasne ustavne norme (član 117 stav 2) koja bez imalo prostora za drugačija i šira tumačenja kazuje da Vlada može raspustiti skupštinu opštine, odnosno razriješiti predsjednika opštine samo ako skupština opštine, odnosno predsjednik opštine, u vremenu dužem od šest mjeseci, ne vrše svoje nadležnosti, što inače bliže uređuje važeći Zakon o lokalnoj samoupravi”.

 

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.