Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Đukanoviću dostavljeni potpisi da Lekić bude mandatar

RTCG
  • Autor onogost.me
  • 26.12.2022. u 13:34
Poslanici parlamentarne većine dostavili su danas potpise za kandidaturu Miodraga Lekića za budućeg mandatara za sastav nove Vlade, potvrđeno je Portalu RTCG. Potpisi su dostavljeni predsjedniku države Milu Đukanoviću.

Parlamentarna većina predložila je Miodraga Lekića u septembru.

“Nedavno su u Skupštini Crne Gore usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku, a koje su stupile na snagu, odnosno dio su pravnog sistema, čime su se stvorile pretpostavke da predsjednik Crne Gore otpočne ponovljene konsultacije za odrebivane mandatara za sastav nove Vlade”, navodi se u pismu jednog od lidera Demokratskog fronta Andrije Mandiću koje dostavljeno predsjedniku Milu Đikanoviću uz potpise 41 poslanika parlamentarne većine.

Pozvali su da u skladu sa ovim zakonskim rješenjem, ali, prije svega, u skladu sa Ustavom Crne Gore, pozove na razgovor, odnosno konsultacije, predstavnike političkih partija koje čine parlamentarnu većinu.

Istakli su da u Skupštini postoji nesporna parlamentarna većina od 41 poslanika.

Kako se navodi u pismu, činjenica je da Miodrag Lekić ima podršku da bude mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore.

“Skupština, osim dužnosti da izabere novu Vladu, ima i obavezu da institucije koje su u blokadi stavi u punu funkciju. Tu, prevashodno, mislimo na izbor sudija Ustavnog suda, kako bi on bio u punom sastavu, izbor Vrhovnog državnog tužioca i popunjavanje Sudskog savjeta nedostajućim članovima. Pošto je na proljeće rok za održavanje predsjedničkih izbora, neophodno je postići dogovor o minimumu izbornih uslova, čime bi se uspostavilo povjerenje između svih učesnika izbornog procesa”, navodi se u pismu.

Ističu da pored onih zakonskih projekata gdje su za donošenje neophodne dvije trećine poslanika, postoje zakoni koji treba, bez obzira na većinu koja ih donosi, da budu plod najšireg dogovora svih u Parlamentu.

Kao primjer navode Zakon o biračkim spiskovima i Zakon o registru prebivališta i boravišta. Ova dva zakona su, kako dodaju, važna za realizaciіu predsjedničkih, ali i parlamentarnih izbora.

“Napominjemo da su problemi sa ova dva zakona proizveli posljedicu višemjesečnog ponavljanja izbora u opštini Šavnik. Stoga, otvoreni smo za razgovore po svim navedenim pitanjima, uključujući i problem koji je nastao u procesu konstitusanja novih lokalnih vlasti u Podgorici i Pljevljima.Uvažavanje demokratskih principa i deblokada institucija su prijeko potrebni Crnoj Gori. Očekujemo da pete razumjeti važnost političkog trenutka u kome se nalazimo i potrebe za dijalogom, kako bi svi politički subjekti zastupljeni u Skupštini Crne Gore došli do zajedničkih rješenja u interesu zemlje i njenih građana”, navodi se u pismu predsjedniku Milu Đukanoviću koje potpisuje 41 poslanik parlamentarne većine.

 

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.