Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Dostavljen 41 potpis, Đukanović pokušao državni udar

TVCG
  • Autor onogost.me
  • 20.09.2022. u 19:47
Parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine dostavila je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću predlog da mandatar za sastav nove vlade bude lider Demosa Miodrag Lekić, koji je potpisao 41 poslanik.

Poslanici parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine u dopisu su obavijestili Đukanovića da su postigli politički dogovor da mandatar za sastav nove vlade bude Lekić.

“Ovim su se stekli uslovi da, u skladu sa Ustavom, mandat za sastav sljedeće vlade povjerite Lekiću”, navodi se u dopisu Đukanoviću.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić saopštio je da je prikupljen 41 potpis podrške za mandatara Miodraga Lekića. On je nakon sastanka skupštinske većine u parlamentu poručio da niko drugi sem Lekić ne može da dobije 41 potpis podrške poslanika.

Foto: DF

Mandić je rekao da je šef države Milo Đukanović odbijanjem da povjeri mandat Lekiću izveo pokušaj državnog udara.

“Neko je možda računao da će se parlamentarna većina sukobiti, ali naravno. to se nije desilo. Mi pozivamo Đukanovića da povuče zahtjev za skraćenje mandata parlamentu i da povjeri mandat Miodragu Lekiću za formiranje nove vlade”, rekao je Mandić.

On je kazao da je predložio da predsjednica parlamenta što prije raspiše predsjedničke izbore kako bi sa funkcije udaljili jedno neeodgovorno lice.

“I to će biti predmet naših konsultacija i dogovora. Puno smo odmakli, koliko god neko pokušavao da nas zaustavi, u tome neće uspjeti. Manjina ne može pobijediti većinu, Na te pokušaje možemo samo da se nasmijemo”, rekao je Mandić.

Kako je istakao lider DNP-a i jedan od čelnika DF-a Milan Knežević, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović treba da ispita da li je Đukanović počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, te da je šef države počinio pokušaj državnog udara.

“Mislimo da treba u što kraćem roku raspisati predsjedničke izbore a mi nećemo dozvoliti da bilo ko izigra izbornu volju građana Crne Gore”, rekao je Knežević.

Funkcioner DF-a i PzP-a Branko Radulović rekao je da su odlučili da ne podrže zahtjev za skraćenje mandata.

“Poručujemo Đukanoviću da neće moći da se igra sa izbornom voljom građana Crne Gore”, naglasio je Radulović.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.