Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Evo koliko nas godišnje koštaju parlamentarci

scg_2339-skupstina
aljazeera.net
  • Autor onogost.me
  • 08.01.2016. u 12:34

Poslanicima crnogorskog parlamenta je u protekloj godini za plate uplaćeno više od milion eura. Pored toga, za prvih deset mjeseci isplaćeno im još oko 234.000 eura po osnovu putnih troškova i dnevnica za dolazak na plenume i sjednice radnih tijela.

Za troškove službenih putovanja poslanika u inostranstvo, Skupština je do 15. decembra isplatila 421,8 hiljada eura, što je za 185 hiljada više nego prošle godine, kada je za tu namjenu izdvojeno 236,6 hiljada eura.

Poslanici dobijaju i mjesečnu naknadu od 150 do 300 eura za učešće u radu skupštinskih radnih tijela, plaćeni su im računi za službene telefone do 100 eura, kao i hotelski smještaj ili zakup stana do 330 eura ako ne žive u mjestu zasjedanja.

Kako je agenciji MINA saopšteno iz skupštinskog Odjeljenje za odnose sa javnošću, poslanička plata je 1.244 eura, uz prosječan minuli staž od 17,5 godina. Do 1. decembra 2015. godine u tu svrhu izdvojeno 1,03 miliona eura.

Shodno Odluci o naknadama za učešće u radu Kolegijuma predsjednika Skupštine i radnih tijela, predsjednik radnog tijela mjesečno dobija 300, a član 150 eura. Ukoliko je jedan poslanik član više odbora, mjesečno dobija ukupno 225 eura.

Poslanicima se, shodno Uredbi o naknadi troškova državnim službenicima i namještenicima, plaća i dnevnica za prisustvo na sjednicama parlamenta i odbora u iznosu od 18 eura.

„Do 1. novembra 2015. godine, na ime putnih troškova i dnevnica za dolazak na plenume i sjednice radnih tijela isplaćeno je 237,52 hiljade eura“, precizirali su iz parlamenta.

Za korišćenje službenog mobilnog telefona Skupština plaća poslaniku iznos računa do 100 eura, a do 1. decembra je za tu svrhu potrošeno oko 64 hiljade eura.

Na pitanje ko sve ima pravo da koristi službene automobile i koliko im se goriva plaća mjesečno, iz parlamenta su odgovorili da su to predsjednik i potpredsjednici Skupštine, kao i predsjednici radnih tijela i poslaničkih klubova.

Predsjednik i potpredsjednici Skupštine imaju pravo na stalnu upotrebu službenog vozila, sa ili bez vozača. 

Automobil koji koristi predsjednik Skupštine obezbjeđuje Ministarstvo unutrašnjih poslova, imajući u vidu da je on osoba čija se bezbjednost štiti, tako da taj resor, kako je pojašnjeno iz parlamenta, snosi i troškove goriva i održavanja za to vozilo.

Vozila koja koriste potpresjednici parlamenta obezbjeđuje Skupština Crne Gore i snosi troškove goriva i održavanja.

Predsjednici radnih tijela i poslaničkih klubova imaju pravo na korišćenje službenog vozila, ali ne koriste svi to pravo jer, kako je pojašnjeno, Skupština raspolaže ograničenim brojem vozila.

„Do 1. decembra 2015. godine, u ovu svrhu potrošeno je 46,38 hiljada eura“, naveli su iz parlamenta.

Poslanicima kojima je prebivalište udaljeno od mjesta zasjedanja Skupštine i njenih radnih tijela najmanje 50 kilometara, obezbijeđeno je noćenje u hotelu, na osnovu prethodno sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke za nabavku usluga hotelskog smeštaja, ili ima pravo na mjesečnu novčanu naknadu od 330 eura na ime zakupa stana u mjestu zasjedanja. Trenutno to pravo koriste dva poslanika. 

„Dnevnica poslanicima koji žive van Podgorice iznosi 18 eura, a poslanicima koji žive u Podgorici isplaćuje se nadoknada za korišćenje privatnog automobila u službene svrhe u iznosu od 11 eura“, kazali su iz parlamenta.

Na pitanje na šta sve imaju pravo poslanici koji od septembra ne učestvuje u radu parlamenta, i koliko im je novca isplaćeno otkad su počeli sa bojkotom, iz Skupštine su kazali da je “na ime zarada i naknada za rad u Kolegijumu predsjednika i radnim tijelima, poslanicima Demokratskog fronta isplaćeno 68,78 hiljada eura neto“.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.