Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Gorašević: Prethodni režim zloupotrebljavao dodjele kredita stočarima na teritoriji Nikšića

untitled
GP URA
  • Autor onogost.me
  • 22.02.2021. u 11:05

Kandidat za odbornika i doktor veterine Nebojša Gorašević na današnjoj press konferenciji izborne liste Crno na bijelo – Može Nikšić! kazao je da je otkrio zloupotrebe koje se odnose na dodjelu kredita poljoprivrednicima na teritoriji Opštine Nikšić.

Kako tvrdi, među junicama koje su uvezene prethodnih godina u svrhu poboljšanja rasnog sastava u Crnoj Gori našla su se i grla oboljela od Q groznice, čiji se uzročnik klasifikuje kao najpotentniji agens bioterorizma.

“Uvoz visoko steonih junica u Crnu Goru počinje 2000. godine kada je uvezeno 1050 grla smeđe rase i 100 grla simentalske rase. Koliko se tim prvim uvozom poboljšalo stanje stočarstva posebno je pitanje i pitanje za druge službe”, istakao je Gorašević.

On je naveo da je kod drugog velikog uvoza karantin za životinje bio u Breznima, nedaleko od Nikšića i da su neka od tih grla bila inficirana uzročnikom Q groznice ali da o tome nije bilo zvanične potvrde i dokaza.

 “Drugi veliki uvoz ide 2005. godine kada je uvezeno 250 grla holštajn frizijske rase. Kod ovog uvoza karantin za životinje je bio organizovan u Breznima. Tada sam imao priliku da čujem nepotvrđene informacije da su neka grla bila inficirana uzročnikom Q groznice. Zvanične potvrde i dokaza nema ali se tih godina u izvještajima Instituta za javno zdravlje o zoonozama opet javljaju podaci o ljudima oboljelim od Q groznice, koja se u mjesečnim izvještajima koje na svom sajtu objavljuje UBHVFP klasifikuje kao “opasna bolest”, dodao je Gorašević.

Gorašević je naglasio da se podaci o ova dva prva poduhvata uvoza na internetu gotovo i ne mogu pronaći.

“Od 2015. godine na ovamo kreće Program podrške Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ili Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kako se već u tom periodu zvalo, za unaprjeđenje stočnog fonda”, kazao je Gorašević i dodao kako je insteresantna koincidencija da uvoz goveda u Crnu Goru ide upravo iz zemalja koje su prethodne godine OiE Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja prijavili da na teritoriji imaju registrovanu Q groznicu ili nijesu dostavljali podatke o ovoj bolesti.

“Pretvaranje UBHVFP u radionicu koja produkuje propise ima za direktnu posljedicu da se sav teret odgovornosti, ako sa uvozom visokosteonih junica bilo šta krene u lošem pravcu prebaci upravo na onoga koji zbog svog teškog posla i nedostatka slobodnog vremena često nije najvještiji u tumačenju tih akata”, dodao je Gorašević i kao primjer naveo slučaj Zorana Todorovića koji je zbog ove situacije pretrpio direktnu štetu u nabavci visokosteonih grla.

“Poseban problem čini i zadnja isporuka steonih junica za koju je i realizacija investicije i povraćaj sredstava od strane MPŠV trebalo da bude završena u septembru prošle godine. Uz sve ostale nejasnoće, odsustvo bilo kakvog nagovještaja nadležnih službi kada bi taj povraćaj mogao biti realizovan sluti na opstrukciju određenih struktura u Ministarstvu poljoprivrede i UBHVFP koje su direktno odgovorne za svu zbrku”, dodao je Gorašević.

U svom programu za poljoprivredu GP URA će nastojati da djeluje kako djeluje u svim ostalim oblastima života i rada. Da poljoprivrednik bude samo još jedan građanin jednak sa ostalima, građanin koji ostvaruje svoja prava i ispunjava obaveze i ne smije biti predmet nikakve a ponajmanje političke manipulacije”, zaključio je Nebojša Gorašević.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić biće nastavljana u utorak, u devet časova, odlučeno je na kolegijumu predsjednika lokalnog parlamenta. Sjednica je prekinuta, nakon što je opozicija spriječila održavanje. Odbornici lokalnog parlamenta danas nijesu razmatrali Predlog za razrješenje predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića. Ta tačka skinuta je sa dnevnog reda na predlog Ivana Zečevića, odbornika koalicije Za budućnost Nikšića. Glasalo je 39 odbornika lokalnog parlamenta, 20 odbornika je bilo za, 19 protiv.