Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

GP URA: Krivična prijava je pokušaj zastrašivanja

rale_0
URA
  • Autor onogost.me
  • 19.02.2016. u 14:43

Brzina sazivanja konferencije za štampu koju je organizovala loklana uprava, povodom  optužbi iz GP URA da su postojale nepravilnosti u tenderskom postupku za izgradnju bazena, za članove tog pokreta samo je dokaz da je vlast izgubila kontakt sa stvarnošću.

U GP URA smatraju da se konferencije ovakvog tipa obično sazivaju na početku ili na kraju radova, a ne na najavu preispitivanja zakonitosti u procesu gradnje.

„Mislimo da je ovo prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma da se obraćanje jedne partije Tužilaštvu sa zahtjevom da ispita regularnost sprovođenja postupka prilikom poslova koje izvodi neka firma, ili ustanova, tretira kao krivično djelo, što nas navodi na sumnju da smo dirnuli u “osinjak”. Očigledno je da se odgovorni iz Opštine Nikšić ponašaju po principu  “napad je najbolja odbrana”, pa su metodom klasičnog zastrašivanja i ućutkivanja kritičke misli, zaprijetili krivičnom prijavom na izrečenu sumnju u njihovo poslovanje“ , navodi se u saopštenju i dodaje da ih reakcija opštine neć zaustaviti.

“GP URA i pored otvorene prijetnje krivičnim prijavama, neće odustati od namjere da građanima Nikšića ukazuje na nezakonite i pogrešne odluke vlasti, niti od namjere da pozove crnogorsko tužilaštvo da ispita da li su se prilikom izgradnje bazena Sportskog centra poštovale zakonske procedure”, zaključuje se u saopštenju.

Zbog optužbi da je, prilkom izbora izvođača radova na poslovima rekonstrukcije nikšićkog bazena,  prekršen Zakon o javnim nabavkama,opština Nikšić će podnijeti krivičnu prijavu protiv opštinskog odbora GP URA i Rada Miloševića.

Iz GP URA tada su naveli da je prekršen Zakon o javnim nabavkama time što je povrijeđeno načelo obezbjeđivanja konkurencije, korišćenjem diskriminatorskog uslova i kriterijuma prilikom raspisivanja tendera.

Saopšteno je to na konferenciji za medije , u srijedu, jer je, kako su smatrali u loklanoj upravi, tom prilikom saopšten niz neistina.

 „ Jedina je istina da je izvođač radova firma „Ening“. Dali su sebi za pravo da kažu da je Zakon o javnim nabavkama prekršen, da je Zakon o uređenju prostora prekršen, čak da je tender, kako su istakli, namješten. Na jedan vrlo zlonamjeran i maliciozan i grub način dali su sebi za pravo da kvalifikuju djelo, i osuđuju, prije nego što su podnijeli krivičnu prijavu. Oni se pritom koriste terminom – osnovana sumnja, što može samo da utvrdi tužilac u jednom iscrpnom i složenom postupku, osim ako neko priloži dokaze, a to je mnogo veći nivo od ovih nagađanja i perfidnih insinuacija kojima se neko bavi radi dobijanja malo senzacije, ili sitnih političkih poena“, zaključila je tada Tanja Bokan, pravna zastupnica Opštine Nikšić.

Sanja Lješković, službenica za javne nabavke u Sportskom centru, kazala je da pomenuti standardi predstvaljaju propisane evropske standarde, usvojene na međunarodnom nivou i usaglašene sa evropskim direktivama. Ona dodaje da, u svakom slučaju, niko nije mogao biti favorizovan,  jer je crnogorsko tržište otvoreno, samim potpisivanjem Sporazuma o vladinim nabavkama (GPA) pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), kao i to da naši ponuđači nemaju preferencijalni karakter.

„ U ovom slučaju ponude su mogli dostaviti ponuđači iz Srbije, Slovenije, Austrije, Italije, itd…“, kazala je Lješković, dodajući da je kontrola cjelokupnog postupka izvršena od strane isnpektora za javne nabavke koji je konstatovao da je pomenuti standarad propisan u skladu sa zakonom o javnim nabavkama čl 50, tačka 2.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik Vlade Milojko Spajić izvinio se građanima što je proveo četiri dana u Francuskoj na odmoru. Kazao je da je svjestan da većina građana ne može sebi da priušti putovanja u Francusku i EU ali je istakao da Vlada naporno radi na povećanju standarda kako bi omogućili građanima da vide sve što Evropa nudi. Premijer je rekao da na društvenim mrežama imamo sijaset neozbiljnih optužbi, ali je naglasio da napadi na mrežama i estradizacija politike nikome neće donijeti dobro.