Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Inauguracija Jakova Milatovića u podne

milatovic1-696x463-1_0_0
gov.me
  • Autor onogost.me
  • 20.05.2023. u 09:02
Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović biće inaugurisan danas na sjednici Skupštine Crne Gore u Podgorici. Svečanom činu prisustvovaće preko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Polaganje zakletve i zvanično preuzimanje funkcije predsjednika počinje u 12 sati u Skupštini, a nakon inauguracije Milatović će prirediti prijem sa suprugom Milenom u Vili Gorica.

Sjednicu  će otvoriti predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

“Na sjednici će, pred poslanicima u Skupštini, izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika“, saopšteno je ranije iz Skupštine.

Svečanost povodom polaganja zakletve novog predsjednika ranije je održavana na Cetinju.

Milatović je prethodnih dana kazao da će zakletvi prisustvovati većina šefova država iz regiona. Dolazak su potvrdili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić saopštio je juče da još nema potvrde da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovati inauguraciji Jakova Milatovića.

Od evropskih zvaničnika izvjesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

“Inauguracija je svečani čin uvođenja u predsjedničku dužnost. Ona treba biti primjer najviših demokratskih standarda i upravo je zato predviđena u Skupštini Crne Gore. Građani su mi dali povjerenje da uradim sve što je u mojoj moći da Crna Gora postane istinski demokratsko društvo”, napisao je Milatović ranije na Tviteru.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Odbornici lokalnog parlamenta će na sjednici koja je zakazana u 10 časova, raspravljati o 23 tačke dnevnog reda.