Iz Šavnika se od oktobra iselile 133 osobe

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 12.02.2023. u 21:31
Od parlamentarnih izbora 2020. godine, preko lokalnih, pa do sredine januara broj glasača u Šavniku se drastično mijenjao. I na lokalnom nivou vlast i opozicija se međusobno optužuju.

Izbori u Šavniku počeli su još 23. oktobra prošle godine. Neizvijesnost kada će biti završeni još traje. Umorni od čekanja, građani ove varošice, nijesu htjeli pred našu kameru jer, kako kažu, svega im je preko glave.

I dok iz opštinske i vlasti opozcije jedni druge optužuju za krah lokalnih izbora, jedno je sigurno, birački spisak prije svih izbora drastično se mijenja u Šavniku.

Pa, januarski podaci pokazuju da su se iz ove opštine od oktobra odselile 133 osobe.

“Možda dozvolimo da se u Šavniku istog dana glasa na lokalne, kao i predsjedničke. Da dokažemo Crnoj Gori i bezakonju koji je DPS pravio 30 godina da jedan glasač će isti dan morati da glasa u Šavnik za lokalne, a u Nikšić za predsjedničke izbore. Je li to blamaža Crne Gore, je li sprdnja emisija i je li ponižen Šavnik od lokalne vlasti i dijela MUP-a”, kaže za TVCG Gavrilo Cerović, nosilac liste “Za budućnost Šavnika”.

Da je došlo do tako drastične promjene u biračkom spisku, nije upoznat predsjednik Opštine. A, razgovori među političkim suparnicima i danas se svode na međusobne optužbe ko prvi put glasa u Šavniku i da li birači žive tu.

“Ti ljudi koji stoje na čelu tih partijskih organizacija ovdje u Šavniku, da su i sami, kako su ih nazvali, izborni turisti. U svojih 50 ili 60 godina prvi put glasaju u Šavniku. Gdje su bili do sada? Jesu li I oni izborni turisti? Na njihovim listama po deset kandidata za odbornike prvi put glasaju u Šavniku”, ističe Jugoslav Jakić, predsjednik Opštine Šavnik.

“On je svako veče u Nikšić. Naći ćete svako veče u Nikšiću opštinski džip parkiran u Integralovom naselju, to je činjenica. Istinite su izjave da ja živim gore, a da on putuje i da se mi svako veče srećemo, ja uz Vojnik, a on niz Vojnik”, poručuje Cerović.

No, i jedni i drugi, tvrde, žele da riješe problem izbornog turizma.

“To treba riješiti zakonski, zakonskim procedurama, istim pravilima za sve ući u naredne izborne procese sa takvim nekim zakonskim rješenjima”, smatra Jakić.

“Očekujem da će država da dovrši posao i očekujem normalno od šefa u Nikšiću, mada očekujem i od vrha, da će primjenjivati novi Zakon o prebivalištu. Da li je ta kancelarija u Šavniku počela da primjenjuje Zakon o prebivalištu?”, pita Cerović.

Bez obzira da li je više ili manje birača, Jakić poručuje da lokalna vlast mora funkcionisati a poslovi se završavati.

“Ni u predizbornoj kampanji, kada smo mnogo puta pominjali povećan broj stanovnika u našoj, a možda I nekim drugim opština, ja kao predsjednik Opštine se nisam mnogo obazirao na to, tako ni danas. Obavljamo redovne poslove koji su od značaja za lokalno stanovništvo”, ističe Jakić.

Da li zbog hladnoće i odlaska u toplije krajeve, građana je sve manje u Šavniku. No, s obzirom na to da se približavaju predsjednički izbori, brojke do marta, možda budu potpuno drugačije.

Izvor: rtcg.me, TVCG

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci