Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izvještaje o prihodima i imovini podnijeti do 31. marta

ASK
  • Autor onogost.me
  • 20.03.2024. u 10:55
Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) podsjetila je funkcionere da izvještaje o prihodima i imovini podnesu do 31. marta. Napominju da je obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu značajan alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.

“Prema evidenciji Agencije za sprječavanje korupcije, čija nadležnost je da prikuplja i provjerava izvještaje o prihodima i imovini, u Crnoj Gori ima gotovo 8.000 javnih funkcionera i onih državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona (Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o poreskoj administraciji, Zakona o carinskoj službi, Zakona o javnim izvršiteljima i Zakona o notarima). Oni imaju obavezu da najkasnije do 31. marta 2024. godine dostave Agenciji redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini za 2023”, navodi se u saopštenju.

Oni kažu da je do 20. marta predato oko 2.000 imovinskih kartona.

“Prepoznajući praksu iz ranijih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima roka, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje obaveza”, navodi se u saopštenju.

Kažu da se blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini podržava snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu.

“Ujedno, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije. Podsjećamo da je Agencija u februaru pokrenula dane otvorenih vrata za javne funkcionere, koji mogu da od službenika naše institucije dobiju sve relevantne informacije i instrukcije za popunjavanje izvještaja”, navodi se u saopštenju.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Predsjedništvo Demokratske narodne partije (DNP) najoštrije je osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN–a glasa za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i zato jednoglasno donijelo odluku o suspenziji podrške Vladi Milojka Spajića do ispunjenja zahtjeva a saopštili su i da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun mjesec.
    Crna Gora od neobavezujuće Rezolucije neće dobiti ništa niti bilo ko drugi, niti će biti štete, a trebamo da se okrenemo povezivanju i boljem razumijevanju među sobom, poručio je premijer Milojko Spajić odgovarajući na pitanje šta će Crna Gora i region dobiti od usvajanja jučerašnje Rezolucije o Srebrenici.