Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Izvještaje o prihodima i imovini podnijeti do 31. marta

ASK
 • Autor onogost.me
 • 20.03.2024. u 10:55
Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) podsjetila je funkcionere da izvještaje o prihodima i imovini podnesu do 31. marta. Napominju da je obaveza javnih funkcionera da prijavljuju svoje prihode i imovinu značajan alat u borbi protiv korupcije, kojim se doprinosi jačanju povjerenja građana u javnu upravu.

"Prema evidenciji Agencije za sprječavanje korupcije, čija nadležnost je da prikuplja i provjerava izvještaje o prihodima i imovini, u Crnoj Gori ima gotovo 8.000 javnih funkcionera i onih državnih službenika koji prijavljuju imovinu na osnovu odredaba Zakona o sprječavanju korupcije i posebnih zakona (Zakona o unutrašnjim poslovima, Zakona o poreskoj administraciji, Zakona o carinskoj službi, Zakona o javnim izvršiteljima i Zakona o notarima). Oni imaju obavezu da najkasnije do 31. marta 2024. godine dostave Agenciji redovne godišnje izvještaje o prihodima i imovini za 2023", navodi se u saopštenju.

Oni kažu da je do 20. marta predato oko 2.000 imovinskih kartona.

"Prepoznajući praksu iz ranijih godina, kada je većina izvještaja stizala u završnim danima roka, što je u priličnoj mjeri komplikovalo rad njenih nadležnih odjeljenja i ugrožavalo poštovanje zakonom uređenih rokova, Agencija poziva zakonske obveznike da ne čekaju krajnji termin za ispunjenje obaveza", navodi se u saopštenju.

Kažu da se blagovremenim dostavljanjem izvještaja o prihodima i imovini podržava snaženje integriteta u vršenju javne funkcije i pomaže Agenciji da efikasnije obavlja svoju zakonsku ulogu.

"Ujedno, ubrzava se proces kontrole i objave izvještaja na internet stranici Agencije. Podsjećamo da je Agencija u februaru pokrenula dane otvorenih vrata za javne funkcionere, koji mogu da od službenika naše institucije dobiju sve relevantne informacije i instrukcije za popunjavanje izvještaja", navodi se u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Proširenje Vlade može se očekivati u narednih desetak dana. Time će Crna Gora najzad napraviti dodatni demokratski iskorak i izaći iz jednog politički nenormalnog stanja, u kome su određene adrese sprečavale da oni koji su predvodili borbu za demokratiju i oborili visedecenijsku diktaturu, budu u Vladi.
  Poštenije bi bilo da su ministar Saša Mujović i predsjednik Borda direktora EPCG Milutin Đukanović odmah rekli sa kim je dogovoren tender nego što su dali uslove koji su za rubriku 'vjerovali ili ne', istakli su iz Građanskog pokreta URA komentarišući raspisani javni poziv Elektroprivrede Crne Gore koji predviđa mogućnost zakupa Čeličane i Kovačnice u Želiezari Nikšić od 15 do maksimalno 50 godina, a iznos najniže zakupnine koju zainteresovana kompanija može ponuditi ne može biti niži od 30 hiljada eura, niti viši od 150 hiljada eura