Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Janjušević: Prioritet buduće vlade oslobađanje institucija

dragisa_janjusevic_pr_centar
PR Centar
  • Autor onogost.me
  • 31.08.2020. u 14:36

Prioritet buduće vlade biće demontiranje partijske zarobljenosti svih institucija u Crnoj Gori, što je prvi uslov da se društvo učini slobodnim i demokratskim, smatra programski direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

On je agenciji MINA kazao da je rezultate izbora, u matematičkom dijelu, odlučila visoka izlaznost, a u političkom procjena Demokratske partije socijalista (DPS) da u izbornoj godini krene sa usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

„Koji je motivisao veliki broj građana na litijama da se tome suprotstavi i, u konačnom ,izađe na izbore i u značajnom procentu uskrati povjerenje DPS, što se mjeri sa nekih 14 do 15 hiljada glasova“, dodao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, DPS je suočen sa jasnom računicom.

„To je rekao i njihov predsjednik, da je napravljen tektonski poremećaj u biračkom tijelu i da su prvi put na 29 ili 30 poslanika“, kazao je Janjušević.

Kako je naveo, poremećen je dosadašnji inženjering, sa sigurnih šest mandata manjinskih partija i koalicionih partnera i dva od Socijaldemokrata, što je DPS-u sa sigurnih 35 poslanika davalo natpolovičnu većinu.

„E, ta matematika je poremećena prvenstveno visokom izlaznošću i činjenicom da DPS više nema sigurnih 160 hiljada glasača, pa zbog toga se i vidjela neminovnost prihvatanja ovih rezultata kao krajnjih i konačnih“, rekao je Janjušević.

On je ocijenio da su poruke nosilaca izbornih lista bile izuzetno umjerene, pomiriteljske i korektne, i prema političkim saveznicima i prema oponentima. Janjušević je podsjetio da su se lideri obratili predstavnicima manjinskih lista pozivom da participiraju u novom političkom aranžmanu i naglašavali prioritete buduće vlade, a njihove poruke nemaju naglašen politički revanšizam.

„Ne vidim zašto manjine ne bi prihvatile poziv partija koje su slale pomiriteljske poruke, bez revanšinzma i tenzičnosti“, dodao je Janjušević.

On je kazao da očekuje da će partije koje će formirati političku koaliciju usaglasiti i definisati platformu na osnovu koje će formirati buduću vladu i odrediti njene prioritete. „Na račun tih prioriteta, vjerovatno će se iskristalisati nivo ekspertske potrebe i struke, koji će definisati i kadrovski profil budućeg sastava vlade“, rekao je Janjušević.

On smatra da se buduća vlada neće baviti preispitivanjem spoljno političkih prioriteta države Crne Gore.

„Mislim da će prioritet buduće vlade biti demontiranje partijske zarobljenosti svih institucija u Crnoj Gori, što je prvi uslov da se ovo društvo učini slobodnim i demokratskim“, kazao je Janjušević.

Kako je naveo, sljedeća stvar je ekonomska i socijalna stabilnost u trenucima nadolazeće krize.

„I treći momenat je pripremanje svih neophodnih uslova u nekoj doglednoj perspektivi za prve fer i demokratke izbore u Crnoj Gori, na svim nivoima“, dodao je Janjušević.

Izvor: MINA

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.