Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ko su predsjednički kandidati

izbori
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 05.03.2023. u 11:18
Kandidati za predsjednika Crne Gore većinom su poznati crnogorskoj javnosti. Iako smo često mogli čuti od političara da je funkcija predsjednika protokolarna u trku je ušlo čak sedam kandidata, i to uglavnom, lideri partija.

Evo njihovih biografija.

Kandidat DPS-a je lider stranke Milo Đukanović, aktuelni predsjednik države, koji je na toj poziciji bio i od 1998. do 2002.godine. Osim predsjednika bio je i premijer sedam puta. Po struci ekonomista, 25 godina je na čelu DPS-a a dva puta se povlačio sa državnih funkcija tokom trodecenijske vlasti njegove partije.

Drugi put u predsjedničku trku ušao je Andrija Mandić, jedan od lidera Demokartskog fronta i predvodnik Bloka za zajedničku državu u dva navrata. Prije ulaska u politiku bio je preduzetnik, potom zamjenik ministra za privredu u SR Jugoslaviji nakon čega ulazi u poslaničke klupe, sve do 2020.godine.

Goran Danilović, lider Ujedinjene Crne Gore, po zanimanju profesor filozofije koji se godinama bavio novinarstvom, nakon čega ulazi u politiku. Osnovao je Novu srpsku demokratiju, Demos a 2016. godine Ujedinjenu Crnu Goru. Bio je i ministar unutrašnjih poslova u prelaznoj Vladi izbornog povjerenja.

Jakov Milatović, javnosti postaje poznat kada je izabran za ministra ekonomskog razvoja u prvoj Vladi nakon pada DPS-a. Prije političke, karijeru je gradio u međunardnom bankarskom sektoru. Zamjenik je predsjednika Pokreta Evropa sad. Na lokalnim izborima u oktobru ostvarili su rezultat koji im obezbjeđuje funkciju gradonačelnika Podgorice.

Aleksa Bečić, lider je Demokratske Crne Gore, partije koju je osnovao izlaskom iz SNP-a. Dvije godine je bio predsjednik Skupštine Crne Gore, sa titulom najmlađeg u Evropi. Biran je i za poslanika 2016.godine a za predsjednika države kandiduje se prvi put. Po zanimanju je ekonomista.

Draginja Vuksanović Stanković bila je prva žena predsjednički kandidat u Crnoj Gori i to na izborima 2018.godine. Radi kao profesorica na Pravnom fakultetu, a poslanica je od 2012.godine. Od 2019. godine do 2021. godine predvodila je Socijaldemokratsku partiju.

Jovan Radulović jedini je nestranački kandidat. Po zanimanju je mašinski tehničar, ali je poznatiji kao influenser na društvenim mrežama. Bio je član karate reprezentacije od 1996-2015. i osvojio više međunarodnih medalja.

Izbori su zakazani za 19. mart, i to su četvrti od obnove nezavisnosti Crne Gore. Od uvođenja višestrančja 1990.godine u predjsedničkoj fotelji bili su samo predstavnici DPS-a.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci