Konstitutivna sjednica Skupštine 27. jula

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 19.07.2023. u 15:05
Konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će se izabrati novi saziv parlamenta biće održana u četvrtak 27. jula, potvrđeno je Portalu RTCG u Parlamentu.

Poslovnikom je propisano da se na prvoj sjednici Skupštine biraju predsjednik i potpredsjednici.

Iz kabineta Đurović su podsjetili da predsjednik Skupštine iz ranijeg saziva, shodno propisima, saziva prvu konstitutivnu sjednicu novoizabranog sastava parlamenta.

“Nakon širokih konsultacija Đurović sa nosiocima svih izbornih lista koje su ušle u parlament, najstarijim i najmlađim poslanikom koji će predsjedavati sjednicom, kao i predsjednikom Crne Gore, usaglašeno je da je najprihvatljiviji datum za održavanje sjednice 27. jul“, navodi se u saopštenju.

Podsjeća se da su konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora, održanih 11. juna, objavljeni u Službenom listu Crne Gore 15. jula, nakon čega je Državna izborna komisija dostavila Skupštini izvještaj o rezultatima izbora.

Đurović je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, čestitala novim poslanicima, navodeći da očekuje da će 28. saziv Skupštine nastaviti sa ozbiljnim i odgovornim radom, na korist građana.

„A posebno na ispunjavanju neophodnih uslova za pristupanje Evropskoj uniji, te na taj način doprinijeti ostvarivanju suštinske uloge parlamenta“, dodaje se u saopštenju.

Na dnevnom redu sjednice je izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora.

U novom sazivu Skupštine lista Pokreta Evropa sad imaće 24 poslanika, a koalicija Zajedno, okupljena oko Demokratske partije socijalista 21.

Koalicija Za budućnost Crne Gore imaće 13 poslanika, Lista Hrabro se broji 11, Bošnjačka stranka šest.

Po dva poslanika imaće koalicija Socijalističke narodne partije i Demosa i Albanski forum.

Hrvatska građanska inicijativa i Albanska alijansa imaće po jednog poslanika.

Najstariji poslanik u novom sazivu je Milan Lekić iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, koji ima 63 godine, a najmlađi je poslanik Pokreta Evropa sad Mirko Đukić koji ima 25 godina, prenijele su Vijesti.

Formalno uslovi za sazivanje konstitutivne sjednice stekli su se nakon što je Državna izborna komisija (DIK) dostavila Skupštini izvještaj o sprovedenim parlamentarnim izborima.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović uputiće danas svim parlamentarnim subjektima predlog "Platforme za Crnu Goru u EU", a čiji je primarni cilj vraćanje reformske i evropske agende u društveno-politički fokus, kao i zajedničko djelovanje na ubrzanju našeg evropskog puta, saopšteno je iz kabineta Predsjednika.
  Pivska planina na udaru je potkornjaka, štetočine koja hara šumama širom Crne Gore. U Parku prirode Piva zabrinuti su stanjem na terenu i upozaravaju da nadležni nedovoljno rade da spriječe širenje bolesti koja počinje ozbiljno da ugrožava cjelokupan šumski biodiverzitet i nanosi nepopravljivu ekonomsku štetu.