Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Lekić novi mandatar za sastav Vlade

Skupština Crne Gore
  • Autor onogost.me
  • 29.12.2022. u 17:05
Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je na početku sjednice proglasila za novog mandatara Miodraga Lekića. Ona je kazala da nakon što je predsjednik Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, Skupština konstatuje da Đukanović nije postupio u skladu sa ustavom i zakonom, pa su se stvorili uslovi da se primijeni Zakon o predsjedniku i proglasi Lekić mandatarom jer ima podršku većine.

Đurović je kazala da su potpisi dostavljeni predsjedniku, koji je kazao da neće proglasiti mandatara, pa je Skupština konstatovala da Lekić ima nedvosmislenu podršku 41 poslanika i proglasila ga mandatarom.

Lekić je podsjetio na sve predloge većine koje je predsjednik odbio, te da je ovo bila odbrana Ustava.

“Uspjećemo ako sve bude zajedničko, a ovo je zajednička pobjeda. Sadržina pisma Đukanovića je ostala različita od našeg mišljenja. On je imao dvije mogućnosti da predloži mandatara, imao je Ustav koji je vrlo jasan. Zakon je još više pomogao da Skupština preuzme odbranu Ustava. Pokazali smo da smo sposobni da se odupremo i doprinesemo deblokadi institucija. Taj put tek počinje, jer od dobijanja statusa mandarata do izgalasavanja neće ići lako. Treba nam ozbiljan rad, koji će biti test za buduću Vladu. Treba da nađemo mjeru, ozbiljnost, pokušaću da budem na visini zadatka, da nađem mjeru između legitimno stranačkih interesa i opšteg cilja koji bi trebao da je ispred tih interesa. Ukoliko ne bude toga, a pravićemo preciznu evidenciju svih odnosa prema tom procesu, teorijski gledano nije isključeno da ova vlada ne dobije povjerenje, da neko ne bude zadovoljan, da odustanem ako bude projekcija trgovina koje su se dešavale i prevršile svaku mjeru”, kazao je Lekić.

Kazao je i da pruža ruke prema opoziciji, ako imaju korisnih sugestija.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.