Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Lokalni odbor DPS-a: Kultura u Nikšiću doživljava svojevrsnu renesansu

dps11
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 25.04.2016. u 14:18

Analizirajuci rezultate u protekle tri godine, iz lokalnog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) zaključili su da je kultura u Nikšiću na zavidnom nivou.

Kultura u Crnoj Gori definisana je kao djelatnost od javnog interesa i njenim se kontinuiranim razvojem doprinosi razvoju društva u cjelini, kazala je Andrijana Jovović Bulajić, odbornica u Skupštini opštine Nikšić i funkcionerka OO DPS Nikšić.

„Kultura u Nikšiću doživljava svojevrsnu renesansu i ovakvim programima koje Nikšić sada ima, mogu pozavidjeti mnogo veći gradovi, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu“, istakla je Jovović Bulajić.

Ona je naglasila da je to rezultat saradnje Ministarstva kulture, Opštine Nikšić i lokalnih institucija kulture koje odlično sarađuju sa ciljem da unaprijede kulturnu scenu grada, ali i da daju srazmjernu ponudu sadržaja, prilagođenu svim generacijama.

„Od početka četvorogodišnjeg Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću do danas, realizovano je blizu 600 kulturno-umjetničkih naslova i 21 program zaštite i očuvanja kulturnih dobara. Iz mjeseca u mjesec publika je u prilici da prati brojne pozorišne predstave, filmske projekcije, izložbe, književne večeri…“, pohvalila se Jovović Bulajić.

Ona je dodala da o kulturnoj sceni grada, ipak, najbolje govore brojke. Tako je navela da je do sada realizovano 300 programa, koji su imali oko 100 000 posjetlaca samo u protekloj godini i ocijenila da je to veoma zadovoljavajući rezultat, koji je proistekao iz odgovornog i profesionalnog odnosa države i lokalne uprave prema zahtjevima nikšićke publike.

Ona je istakla 2014. godinu kao godinu preporoda, samim tim što je tada počela implementacija Program podrške razvoju kulture u Nikšiću koji je u prvoj godini imao 250 realizovanih programa različitog sadržaja, a organizovani su i Nikšićki knjizevni susreti, nakon 20 godina. Poslije dvije godine pauze obnovljen je i Međunarodni festival glumca koji se smatra prestižnim i izuzetno značajnim na kulturnoj mapi Crne Gore i regiona.

„Značajno je i da je Nikšić prošle godine dobio jedan pozorišni hram koji je vrijedan svakog divljenja, pozorište svoj dugo iščekivani dom, a naši sugrađani kulturno zdanje gdje mogu da prate mnoge filmske, pozorišne, muzičke i druge multimedijalne sadržaje. Rekonstruisana sala bioskopa ”18. septembar”  sada zadovoljava sve prostorno-tehničke standarde savremenog teatra. Znamo da je to bio preduslov, kako bi se obogatila i pozorišna produkcija u našem gradu“, dodala je Jovović Bulajić.

U novoj zgradi Nikšićko pozorište izvelo je tri premijerna projekta za večernju scenu, a večeras na sceni pozorišta premijerno se izvodi predstava tzv. velike forme, po prvi put od obnavljanja pozorišta 1999. godine.

Osim teatarske produkcije, koja je primarni segment pozorišta, od ove godine pozorište se bavi i filmskom projekcijom. Teatarski duh, koji njeguje Nikšićko pozorište naročito je intezivan u posljednje vrijeme, pa je, kako je navela Jovović Bulajić, na nivou mjesečnih repertoara realizovano od 10 do 15 sadržaja. Ništa manje bitnu za kulturni život grada, ona je označila školu baleta, koja je otvorena u sklopu Nikšićkog pozorišta.

Kulturni život svakodnevno obogaćuje i  JU „Zahumlje“, koje je samo u prethodnoj godini realizovalo 82 umjetnička progama. Počeo je sa radom i njihov omladinski orkestar, dok su hor, folklorni ansambl i polaznici škole glume učestvovali na brojnim festivalima i koncertima, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Centar za kulturu koji je krajem prošle godine segmentiran na dvije posebne ustanove – Narodnu biblioteku „Njegoš“ i JU „Muzeji i Galerije“, u okviru Programa podrške realizovao je 102 programa, od čega 27 izložbi, 64 projekcije, 11 autorskih večeri,  kao i nekolike promocije.

U okviru Septembarskih dana kulture ustanovljena je i manifestacija kolažnog programa „Dobri duh Nikšića“.

„Posebno mi je zadovoljstvo to što su oživjele i neke pojedinačne inicijative kulturnih poslenika u gradu, kojima se nesebično pruža podrška. Između ostalog, sa  podrškom lokalne uprave obogaćena je kulturna podrška u našem gradu kroz realizovanje brojnih festivala kakvi su Lake fest i Bedem fest, a uz podršku lokalne uprave i Kulturno-umjetničkog društva „Zahumlje“ oformljen je i klub mladih pjesnika“, kazala je Jovović Bulajić, dodajući da su njihova vrata za saradnju otvorena svima, kako bi zajedničkim snagama unaprijedili kulturni život grada.

Ona je dodala da je jedna od misija Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću i osnaživanje institucija kulture na lokalnom nivou, kako bi nakon završetka ovog projekta one same, u punom kapacitetu, kreirale i realizovale svoje programske sadržaje.

„Cilj koji smo postavili u oblasti kulture, odgovorno tvrdim da je ostvaren. Značajno je unapređen kulturni život u Nikšiću“, zaključila je Jovović.

Aleksandar Vujković, takođe odbornik u SO Nikšić i funkcioner Opštinskog odbora DPS-a, stavio je poseban naglasak na težnju da se publika podmladi.

„Kroz školski uzrast, a i mlađi, kroz predškolski, i dalje, kroz fakultetsko obrazovanje, treba njegovati sve vidove kulture i uključivati mlade ljude, kako da posjećuju kuturne sadržaje koji se dešavaju u gradu i republici, tako i aktivno učestvuju u izradi tih programa“, jasan je Vujković.

On je dodao da treba omasoviti kulturu u gradu, upoznati mlade ljude sa njom i pokazati im šta je suština kulture.

„Jedan dio aktivnosti usmjerili smo i na saradnju sa Nikšićkim pozorištem tako što smo, za jedan dio predstava, dobili povoljnije cijene karata. Na taj način smo cijenu karte približili, na primjer, učeniku i običnom građaninu“, zaključio je Vujković.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci