Mandić: Naredne nedjelje sjednica na kojoj će se glasati o sudiji Ustavnog suda

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 15.11.2023. u 13:10
Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da parlament sjutra nastavlja zasjedanje i da je uvjeren da će popuniti upražnjena poslanička mjesta.

Mandić je novinarima u parlamentu rekao da su na današnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine donijete važne odluke.

“Postigli smo dogovor da za nedjelju dana zakažemo novu sjednicu na kojoj će se glasati o sudiji Ustavnog suda”, kazao je Mandić.

Ukazao je da je ostao još jedan pokušaj da se dođe do većine kako bi sudija Faruk Resulbegović bio izabran za sedmog sudiju Ustavnog suda.

“Tako ispunjavamo važnu obavezu prema građanima i na putu ka EU”, poručio je on.

Mandić je kazao da su na kolegijumu otvorili i temu o ozboru vrhovnog državnog tužioca i Sudskog savjeta, te da će ove nedjelje otvoriti dijalog o tome.

“Tu je situacija malo drugačija, moraju se proći još neke skupštinske procedure, ali vjerujem da ćemo kroz dijalog doći do rješenja”, dodao je.

Naveo je da su današnjem kolegijumu prisustvovali predstavnici svih poslaničkih klubova.

Mandić je rekao da je Administrativni odbor zakazan za petak i da danas nijesu mogli govoriti o raspodjeli odbora dok se ne popune upražnjena poslanička mjesta.

On je, na pitanje da li mu je prihvatljiv predlog sporazuma o popisu, odgovorio kako je važno da popis počne 30. novembra.

Kazao je da su premijer Milojko Spajić i parlamentarna većina insistirali da popis počne 30. novembra, dodajući da je na taj način Crna Gora uštedjela gotovo milion eura. “A što se tiče samog sporazuma, veoma sam zadovoljan da su ispunjeni zahtjevi opozicije, da nema nijednog, ma i najboljeg izgovora, da bi neko mogao da opstruira tako važnu stvar kao što je popis”, naglasio je šef parlamenta i ocijenio da su kontrolni mehanizmi “mnogo bolji” nego što je imala opozicija 2011. godine.

On je rekao da je instaliranje softvera koji bi omogućio svakom građaninu da provjeri podatke koji su upisani u bazu podataka, jedan od najboljih predloga. To će, kako je dodao, učvrstiti povjerenje između državnih institucija i građana Crne Gore.

“Dobre predloge treba pozdraviti, nezavisno od koga dolaze, da li od opozicije i parlamentarne većine. Ispunjeni su zahtjevi, datum početka popisa je 30. novembar, do tada možemo sve da stignemo i uvjeren sam da će popis proteći u normalnoj atmosferi jer su ti podaci itekako važni. Iskorak sa softverom je najveći iskorak u smislu kontrole koji ne postoji nigdje na svijetu. Evo svako može da se uvjeri da su obezbijeđeni maksimalni uslovi za kontrolu. Sada neće niko nikome moći da ukrade identitet, mislim da se to dešavalo na ranijem popisu”, rekao je Mandić.

 

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Uprava za statistiku (MONSTAT) saopštila je Portalu RTCG da će se fizičko lice koje zlouptrijebi postupak popisivanja na način što snima ili fotografiše tok intervjua ili popunjene popisne upitnike ili ako snimak ili fotografiju javno objavi putem interneta ili medija kazniti prekršajno novčanom kaznom u iznosu od 100 eura do 500 eura.
  Odavno je sazrelo vrijeme da se rekonstruiše regionalna saobraćajnica Nikšić-Župa Nikšićka, dionica puta Liverovići-Miolje polje u dužini od oko 6 kilometara, s obzirom na njenu ogromnu važnost za sve stanovnike MZ Župa i zbog toga očekujemo da ova stavka bude uvrštena u kapitalni budžet, saopštili su danas iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.