Mandić: Ne pristajemo na opstrukcije popisa

RTCG/screenshot
 • Autor onogost.me
 • 03.11.2023. u 13:20
Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je da će dozvoliti Vladi da inicira izmjene i dopune zakona o predstojećem popisu, ali da ne pristaju na opstrukcije opozicije po tom pitanju. Predstavnici opozicije danas nijesu došli na sastanak sa partijama parlamentarne većine i premijerom Milojkom Spajićem.

Na današnjem sastanku, osim Mandića i Spajića, bili su i funkcioneri Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i Boris Bogdanović, lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predstavnici Koalicije Za budućnost Crne Gore, Pokreta “Evropa sad” i ministar Maraš Dukaj. Nijesu došli predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Građanskog pokreta URA i Hrvatske građanske inicijative.

Mandić je istakao je da će izmjene i dopune zakona o popisu inicirati Vlada, da će se sve primjedbe slati prema inicijatoru, a da će najvažniji zahtjevi koji obezbjeđuju apsolutnu kontrolu popisa, uključujući softver baze podataka, biti ispoštovani…

“Željeli smo da uz učešće svih budemo inicijatori potrebnih zakona, ali DPS nije želio da bude dio tog skupštinskog dijaloga. Bio sam iznenađen da opozicione stranke imaju veće povjerenje u Vladu, nego u same sebe”, rekao je predsjednik Skupštine.

Naveo je i da će u organizaciji i sprovođenju predstojećeg popisa stanovništva biti ispoštovane preporuke Eurostata, koji je sa najvećim ocjenama vrednovao rad Montata.

“Imamo ozbiljnu i profesionalnu kuću koja radi popis i ozbiljnu političku volju”, poručio je Mandić.

Svi podaci prikupljeni popisom, dodao, je biće neophodni za dalje reforme.

Premijer Spajić se juče, takođe povodom popisa, sastao sa predstavnicima crnogorskih nevladinih organizacija.

Prekjuče se sastao predstavnicima vijeća-savjeta manje brojnih naroda i nacionalnih zajednica, kao i sa predstavnicima Demokratske partije socijalista Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke.

Premijer je, nakon tog sastanka, kazao da je Vlada voljna da iznađe rješenje za sve što potencijalno predstavlja otvoreno pitanje u smislu sprovođenja predstojećeg popisa.

Svi učesnici dijaloga, kako je saopšteno iz Vlade nakon sastanka Spajića i predstavnika opozicije, iskazali su spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom pitanju.

Podsjetimo, 44. Vlada Crne Gore donijela je odluku da popis stanovništva odloži za mjesec dana, tačnije 30. novembra.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i vijećima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju, kazao je Milojko Spajić.
  Direktor Monstata Miroslav Pejović saopštio je da se sve propisne aktivnosti u vezi predstojećeg popisa stanovništva odvijaju po planu. Kako je rekao, gostujući u Dnevniku 2 TVCG, u proteklom mjesecu izvršeno je proširenje popisnih komisija po opštinama, ponovljen je javni oglas, te obavljen novi izbor popisivača i instruktora.