Nema potpisa SNP-a, GP URA i Civisa za vanrednu sjednicu; Mandić: Raspisati izbore

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 04.01.2023. u 15:06
Sastanak predstavnika parlamentarne većine o formiranju nove vlade završen je, a potpisi za zakazivanje vanredne sjednice na kojoj bi se odlučivalo o formiranju nove vlade nijesu prikupljeni. Potpise na zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice Parlamenta nijesu dostavili SNP, GP URA i Civis. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da SNP, GP URA i Civis nijesu bili spremni da potpisima podrže zakazivanje vanredne sjednice Parlamenta o izboru nove Vlade.

On je rekao da misli kako bi predsjednica Skupštine Danijela Đurović i predsjednik države Milo Đukanović trebalo da naprave dogovor da istog dana budu raspisani i parlamentarni i predsjednički izbori. Podsjetimo, mandatar Miodrag Lekić počeo je jutros pregovore za sastav nove vlade sa predstavnicima parlamentarne većine.

Osim Lekića, sastanku u Skupštini prisusutvovali su lideri Nove srpske demokratije (Nova) Andrija Mandić, Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević, Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević, Demokrata Aleksa Bečić, Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Prave Crne Gore Marko Milačić, Radničke partije Maksim Vučinić, CIVIS-a Srđan Pavićević, Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović i funkcionerka te partije Ana Novaković Đurović i funkcioneri Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Podsjećamo, parlamentarna većina proglasila je 29. decembra Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku.

Lekić je ranije za TVCG kazao da je moguće da će Vlada biti formirana do 20. januara.

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio da proglasi mandatara, Skupština je konstovala da Đukanović nije postupio u skladu sa ustavom i zakonom te su se, kako je kazala predsjednica Parlamenta Danijela Đurović, steklio uslovi da se primijeni izmijenjeni Zakon o predsjedniku i Lekić proglasi mandatarom jer ima podršku većine.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Predsjednik Pokreta Evropa sad, Milojko Spajić, kazao je da misli da ispunjava sve uslove za predsjedničku kandidaturu, te da bi volio da neko dokaže suprotno. U emisiji "Argumenti", na Televiziji Crne Gore (TVCG), pokazao je uvjerenje o prebivalištu u Podgorici od 2021. godine i poručio da nema ništa protiv da MUP provjeri sve navode. Na pitanje o koalicionom sporazumu sa Demokratama, Spajić je ocijenio da nema potrebe da se ulazi u predizbornu koaliciju, ali da očekuje podršku Alekse Bečića i Dritana Abazovića.
  Jedan od lidera Demokratsog fronta i predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić biće kandidat na predsjedničkim izborima.