Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ni na vidiku epilog izbora u Šavniku, ove sedmice bez prigovora

Privatna arhiva
 • Autor onogost.me
 • 20.08.2023. u 08:04
Državna izborna komisija (DIK) prethodne sedmice po prvi put nije dobila prigovor kojim se traži ponavljanje izbora Šavniku, saopštio je za Portal RTCG predsjednik tog tijela Nikola Mugoša. DIK je, kako je kazao, u neposrednoj komunikaciji sa predstavnicom Opštinske izborne komisije Šavnik obaviješten da sjednica nije održana, te da je to vjerovatno razlog izostanka prigovora.

Mugoša podsjeća da je DIK do sada svake sedmice nalagao da OIK Šavnik donese odluku o ponovnom raspisivanju izbora na dva biračka mjesta, nakon čega ne bude potrebne većine za realizaciju.

"Nažalost, čini se da za sada ne postoji izlaz iz ove situacije. Nadam se da će predstojeća izborna reforma, čiji početak se najavljuje na jesen tretirati i ovu situaciju", kaže Mugoša za Portal Javnog servisa.

DIK, dodaje, nije informisana od drugih državnih organa o preduzimanju bilo kakvih koraka na rješavanju ove situacije.

"Zakon o izboru odbornika i poslanika je u tom dijelu jasan i propisuje da izbore za izbor odbornika sprovodi nadležna opštinska izborna komisija, u ovom slučaju OIK Šavnik", ističe predsjednik DIK-a.

Podsjeća i da postojeće zakonsko rješenje ne daje mogućnost DIK-u da preuzme nadležnost OIK kada su u pitanju lokalni izbori, već isključivo u slučaju održavanja parlamentarnih ili predsjedničkih izbora.

Lokalni izbori održani su 23. oktobra prošle godine u četrnaest crnogorskih opština. U trinaest opština su i završeni, samo šavnički i dalje traju bez naznaka kada će i kako biti okončani.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je krajem prošle godine da se zalaže da se lokalni izbori u Šavniku potpuno anuliraju i da se zakaže novi termin za njihovo održavanje.  On je kazao da bi bilo neophodno da se u međuvremenu obavi kontrola biračkog spiska.

"Ima naznaka o nepravilnostima u biračkom spisku, da na istoj adresi ima tri, četiri birača. Da dolaze ljudi iz Nikšića da glasaju", rekao je Abazović krajem prošle godine.

Glasanje na lokalnim izborima, koje se u Šavniku u Crnoj Gori održavalo na dva biračka mjesta u zgradi Opštine i u selu Kruševice desetak puta, daleko je od epiloga.

U zgradi Opštine Šavnik pravo glasa ima 483 birača i selu Kruševice 58 birača.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Policijski službenici Regionalnog centra bezbjednosti „Zapad“, Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, zajedno sa kolegama iz Stanice policije Žabljak, sproveli su akciju pojačane kontrole osoba i vozila u kasnim večernjim satima, kao i raciju u jednom noćnom klubu, saopšteno je iz Uprave policije.