“Odluka većine u SO Nikšić kosi se sa principima sekularne države”

Evropski tim za Nikšić
 • Autor onogost.me
 • 27.04.2023. u 19:53
Evropski tim za Nikšić ističe da su glasali protiv proglašenja 12. maja dana Svetog Vasilija Ostroškog za slavu grada, jer se to kosi sa principima sekularne države.

Svoju dobru namjeru i ispruženu ruku u svrhu pomirenja svih građana iskazali su, kažu, time što su glasali za inicijalnu ideju da se Sveti Vasilije Ostroški proslavlja kao dan zaštitnika grada, po uzoru na evropske metropole.

“Zbog odbacivanja inicijative koju je Klub odbornika Evropski tim za Nikšić podnio u toku javne rasprave povodom dopune Statuta Opštine Nikšić s ciljem da se 12. maj, Dan Svetog Vasilija Ostroškog, institucionalizuje kao slava grada, odbornici su na današnjoj sjednici glasali protiv skrnavljenja lika i djela Svetog Vasilija Ostroškog”, navode u saopštenju.

Predlog da se taj svetac proslavlja kao zaštitnik grada, a ne slava grada, proizišao je iz najbolje namjere, da se oko lika crnogorskog čudotvorca okupe svi stanovnici Nikšića, bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost.

“Međutim, kako je lokalna vlast ponovo pokazala svoje pravo lice kroz bezočno odbijanje bilo koje ideje koja je suprotstavljena podloj namjeri da, kroz politizaciju sveca, oskrnave svjetlost njegove misije o jednakosti svih naroda, te ne dopuste smanjenje tenzija između podržavalaca različitih crkava i vjera, jasno je da ovakva činjenja nijesu mogla dobiti našu saglasnost. Da smo bili potpuno u pravu kada smo upozorili na opasnost zloupotrebe ovog dana, govori i vijest da lokalna vlast 12. maj namjerava proslaviti uz Beogradski sindikat, čiji tekstovi, ako ništa drugo, nijesu primjereni ovom datumu”, smatraju u Klubu odbornika Evropski tim za Nikšić.

Kako su dodali oni će lik i djelo Svetog Vasilija Ostroškog čuvati kroz intimni osjećaj koji se ne ispoljava kroz vašarišta, nedopustive sadržaje i degradaciju sistema vrijednosti u okviru kojeg podižu i djecu.

“U krajnjem, naš glas i naše djelovanje bilo je i ostaje brana sekularne, građanske i evropske Crne Gore”, navode u saopštenju.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Свети Василије је Херцеговац а не као што ви кажете Црногорски светац то под један под два Светом Василију прилазе људи свих вјера и нација који се искрено моле тако да неврјеђа се нико и под три како могу да коментаришу људи који нијесу достојни да устану кад пролази литија кроз град а чак се дешава да окрену леђа док литија у част свеца не прође

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Štampanje glasačkih listića za parlamentarne izbore u Crnoj Gori počelo je danas, u bjelopoljskoj štampariji Merkator. Do kasnih večernjih sati biće odštampano 558.741 listića, a proces prati predstavnik OEBS-a. Na izborima, koji će biti održani 11. juna, učestvovaće 15 lista.
  U namjeri da doprinese transparentnosti prevashodno u procesu donošenja odluka, a podrazumijevajuće i načina trošenja budžetskih sredstava – 43. Vlada je sjednice Vlade otvorila za javnost učinivši dostupnim “Dnevni red” kao i materijale i zaključke sa održanih sjednica na portalu Vlade Crne Gore, poručili su iz Vlade reagujući na navode MANS-a o netransparentnom trošenju budžetskih sredstava.