Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Omladina Nove srpske demokratije započela borbu za ravnopravnost ćirilice

d3
  • Autor onogost.me
  • 13.02.2016. u 14:42

Akcijom „ Sjećanjem za ćirilicu“ i otkrivanjem ćirilične table sa natpisom ulice koja nosi ime jednog od najvećih jugoslovenskih slikara, Petra Lubarde, Klub mladih Nove srpske demokratije Nikšić počeo je borbu za ravnopravnost ćiriličnog pisma. 

Marko Kovačević ističe da je ćirilica osnova naših identiteta i da je borba za ćirilicu u stvari simbol borbe za ravnopravnost svih ugroženih kategorija društva, kao i da ćirilica objedinjuje i spaja.

„Cilj je da podsjećamo na velike kulturne i druge pregaoce čija imena nose nikšićke ulice i da istovremeno vodimo borbu za ravnopravnost ćiriličnog pisma“, saopštio je Kovačević.

Za početak akcije odabrali su današnji datum, u znak sjećanja na 42 godine od smrti Petra Lubarde,  jednog od naših najboljih slikara.

Petar Lubarda rođen je 27. jula 1907. godine u Ljubotinju – Crna Gora.  Osnovnu školu je pohađao u Ljubotinju, Cetinju i Herceg Novom, a gimnaziju u Herceg Novom, Splitu , Sinju i Nikšiću. Upisao je umjetničku školu u Beogradu 1925. godine, a godinu dana kasnije odlazi u Pariz. On osniva prvu Umetničku školu u Crnoj Gori, zajedno sa Milom Milutinovićem. Bio je i dobitnik značajnih nagrada i priznanja kao što je „Grand Prix“ na Svetosavskoj izložbi u Parizu 1937. Okrobarska nagrada grada Beograda 1955., i mnoge druge.

Umro je 1974. godine u Beogradu.

Lubardu, kako navodi Kovačević, možda najbolje opisuje citiranje njegovih riječi o Goji o kome on kaže: 

„ Ima duboku istorijsku brazdu, on je i dan danas živ i dan danas njegova misao u akciju pretvara gledaoca” . A potom nastavlja: “Mikelanđelo takođe, naša srednjevjekovna freska takođe. Masa stvari koje ako su u umetnosti onda su one uvek žive bez obzira na njihov istorijski okvir. One probijaju istorijske granice. Jer ljudska misao nema granice. Badava ćemo ih mi uokviravati. Jedan Njegoš, to je genije. I ne možemo ga mi u okvire opština, bilo ovih bilo onih, on je jedan veliki pesnik, on je ovako nominalno srpski pesnik, ali on je pesnik sveta, pesnik ljudske misli, to je to što je važno”.

Šaljući istu poruku, oni ne žele da stave Lubardu u okvire, već da podsjete na njega i to da se jedan ovako svjetski čovjek nije odricao svog identiteta, svog naroda i ćirilice. Pri čemu on, kao navode, nije uskratio sebe i svoje misli svijetu. Već je u svom čuvenom pismu Kolariću na fini kulturan način odbranio svoj identitet.

Nakon govora  Kovačevića otkrivena je tabla sa imenom ulice Petra Lubarde na ćiriličnom pismu. Tablu  je otkrio predsjednik OO  Nove, Janko Milatović, a  Spasoje Tomić pročitao dio iz zavještanja Petra Lubarde Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.