Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Opozicija: Krivična prijava protiv Mandića zbog isticanja strane zastave

RTCG
  • Autor onogost.me
  • 15.02.2024. u 15:10
Poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Hrvatske građanske inicijative i Demokratske unije Albanaca, podnijeli su Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Skupštine i lidera Nove srpske demokratije Andrije Mandića zbog sumnje da je zloupotrijebio službeni položaj. To je saopštio poslanik DPS-a Andrija Nikolić. On je kazao da su pozvali Bošnjačku stranku da potpiše krivičnu prijavu, što su oni odbili.

Nikolić je kazao da su podnijeli krivičnu prijavu protiv Mandića zbog isticanja zastave strane države u svom kabinetu u Skupštini.

“Zvaničnici koji su bili u posjeti nijesu bili iz Srbije, pa je tako izložio poruzi državu Crnu Goru, njenu zastavu, kao i Skupštinu.  Time što je istakao zastavu koja je simbol samo jednog dijela naroda on je izvršio krivično djelo diskriminacija, protivno članu 8. Ustava”, kazao je  Nikolić.

On je poručio je da bi Mandić trebalo da bude predsjednik Skupštine svih naroda, a ne samo jednog dijela.

“Andrija Mandić ima političku ulogu da mijenja karakter Crne Gore i da to radi sa interesom da je isporuči onima koje godinama služi i svi se prave da to ne vide. On da je u kontinuitetu proizvodi političke podjele u zemlju i želi da uvede Crnu Goru u “srpski svet”. Mislimo da u postupanju Mandića ima puno skandaloznog i puno toga u domenu krivično-pravne odgovornosti i da će ga tužilaštvo saslušati”, kazao je Nikolić.

Nikolić je kazao da su pozvali Bošnjačku stranku da potpiše krivičnu prijavu, što su oni odbili.

“Mislimo da u postupanju Andrije Mandića ima dovoljno osnova i sumnje, da ne samo politički bude sankcionisan, već i za reakciju SDT-a”, kazao je on.

On je pitao da je pitanje kada će neki drugi predsjednik opštine slijediti korake prvog čovjeka Pljevalja Darija Vraneša koji slavi Dan državnosti druge zemlje.

On smatra da po službenoj dužnosti treba da reaguje pravosuđe.

Poslanik SD-a Branislav Nenezić kazao je da premijer Spajić samo pokazuje nezrelost, nemoć i zavisnost u odnosu na  Mandića.

“Neka poslanici Pokreta Evropa sad, Demokrata i Albanskog foruma jasno kažu građanima Crne Gore da li podržavaju kršenje Ustava Crne Gore. Neka pokažu karakter, jer ćutanje je jasno odobravanje, ne samo kršenja Ustava već i krivičnog djela”, kazao je on.

“DPS sve usamljeniji, brod im napuštaju i koalicioni partneri”

U reagovanju Mandićeve Nove srpske demokratije (NSD) navodi se da je pobijeđeni DPS sve usamljeniji na brodu politike podjela koju je narod na izborima kaznio, a koji napuštaju i njihovi dojučerašnji koalicioni partneri.

“U još jednom pokušaju političkog teatra, u kom jeftinim političkim doskočicama i predstavama za javnost, pokušavaju da politički profitiraju u onome na čemu su decenijama gradili političku mantru, čiji je ideolog isključivo DPS: stvaranje nacionalnog jaza u crnogorskom društvu. U neosnovanoj krivičnoj prijavi, u kojoj tumače zakon druge države, a ne primjenjuju Zakon o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore, u kom je upravo i navedeno sve ono što stoji u kabinetu predsjednika Skupštine – da simboli Republike Crne Gore utvrđeni Zakonom o grbu i zastavi Republike Crne Gore iz 1993. godine, uživaju zaštitu kao i državni simboli utvrđeni tim zakonom”, navode iz NSD.

Kako su dodali, u pravnom galimatijasu i političkom skeču koji je bilo otužno posmatrati, osim nepoznavanja osnova pravnog sistema Crne Gore i elemenata bića takozvanog krivičnog i nepostojećeg djela, građanima Crne Gore danas je potpuno jasno da žive u drugačijoj i pomirenoj Crnoj Gori.

“Tako usamljenom DPS-u jedino i preostaje da istinski počne da izučava Krivični zakonik Crne Gore, ali isključivo zbog sebe i svojih članova kojima će se konačno baviti sve slobodnije pravosuđe Crne Gore, u krivičnim prijavama koje neće biti ni neosnovane ni lažne, već pravno i pravedno procesuirane”, zaključeno je u saopštenju NSD.

Izvor: rtcg.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Sastanak predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku koji je počeo danas u 12 sati u Skupštini Crne Gore završen je. Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da je bilo nekoliko konkretnih prijedloga.
    Političke partije počeće sjutra u 12 sati politički dijalog i razgovor kako bi se riješila kriza u Šavniku, gdje izbori nijesu završeni ni nakon više od godinu i po.