Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Orav i ambasadori u posjeti Nikšiću: Želimo da vas imamo kao dio EU

grbovic_i_ambasadori
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 08.05.2018. u 10:39

Delegacija ambasadora zemalja članica Evropske unije, zajedno sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom, obišla je danas našu opštinu, a sve povodom obilježavanja Dana Evrope.

Oni su se ovom prilikom sastali sa predsjednikom opštine Veselinom Grbovićem koji  ih je upoznao sa stanjem u gradu, kako finkcioniše naša opština i kako napreduje na putu ka Evropskoj uniji.

„Mi imamo jako dobru saradnju sa opštinom Nikšić, pružamo finansijsku pomoć kroz sredstva Evropske unije. Pomenuću samo najvažnije projekte, to su: Projekat rekonstrukcije i proširenje na kanalizacione mreže, izgradnja aerodroma, pomoć malim i srednjim preduzećima i pomoć u oblasti poljoprivrede. Evropska unija okvirno svake godine daje 35 miliona eura pomoći Crnoj Gori kako bi pomogli na njenom putu ka Evropskoj uniji. To radimo zbog toga što imamo jedan specijalni, specifičan odnos, a to je da vi želite da postanete članica Evropske unije, a mi želimo da vas imamo kao dio Evropske unije“, objasnio je Orav.

Oni, kako je dodao, pomažu Crnoj Gori kako bi u trenutku kada bude postajala država članica, bila savršen kandidat.

„To radimo kroz pružanje pomoći u ekonomskim i demokratskim reformama i to, prije svega, u oblasti ekologije, u oblasti slobode medija i borbi protiv korupcije. Takođe smo čuli da opština Nikšić ima sjajnu saradnju sa organizacijama civilnog društva što je od izuzetne važnosti, jer organizacije civilnog društva, zajedno sa političarima i biznisima, imaju ključnu ulogu u procesu pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji“, zadovoljno je istakao Orav.

A prema Grbovićevim riječima, osim „razglednice“ Nikšića i stanja u kojem se danas nalazi, kako ekonomski tako i na drugim poljima, odgovarao je, zajedno sa saradnicima, i na pitanja ambasadora. Ona su se, kako je rekao, ticala finansija i ekonomije, ekologije, vladavine prava…

„Nadam se da su ambasadori zadovoljni našim odgovorima, jer na svim poljima smo postigli značajne uspjehe i nadam se da će to biti tako i ubuduće. Posebno ih je interesovao naš Dom revolucije, mi smo krenuli prve korake, ja se nadam da ćemo sljedećeg puta kad ih sretnemo da kažemo da smo tu već napravili te prve korake, završili i da odmah krećemo u druge, da rekonstruišemo dio po dio i da ćemo Dom revolucije završiti da on služi građanima, a ne da bude ono što je bio do sada“, kazao je Grbović.

Sastanku su prisustvovali ambasador Bugarske, Mladen Tcherveniakov, ambasdor Hrvatske, Veselko Grubišić, ambasador Njemačke, Hans Günther Mattern, ambasador Grčke, Sotirios Athanassiou, ambasador Rumunije, Ferdinand Nagy, ambasador Slovačke, Roman Hloben i konzul Republike Slovenije u Crnoj Gori, Stanka Štrukelj.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je ta lokalna samouprava u tom gradu ima sramni odnos prema 21. maju, Danu nezavisnosti.