Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Peticija za skraćenje mandata Skupštini i održavanje izbora

Ima nas
  • Autor onogost.me
  • 12.11.2022. u 13:20
Organizacioni odbor protesta “Ima nas”, koji čine predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija, nezavisni intelektualci i građani pokrenuo je peticiju koja ima za cilj održavanje vanrednih parlamentarnih izbora kako bi se sačuvala evropska perspektiva i budućnost Crne Gore.

“Naša država nalazi se u dubokoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi i jedini način da povratimo normalnost u svakodnevno funkcionisanje društva u cjelini je održavanje izbora nakon kojih bi Crna Gora dobila stabilnu političku Vladu koja će usmjeriti zemlju na pravi put”, navodi se u saopštenju.

U tekstu peticije navodi se da potpisnici zahtijevaju skraćenje mandata aktuelnog saziva Skupštine i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

“Saglasni smo da je to jedini način da se stane na put urušavanju državnosti i ustavnog poretka Crne Gore, zatvaranju izvjesno dogledne evropske perspektive našem društvu i članstvu države u EU, kao i uništavanju ekonomskih i finansijskih potencijala na kojima je oslonjen realno mogući rast životnog standarda svakog pojedinca”, navodi se u teksti.

Kažu da su dali iskrenu demokratsku šansu i dovoljno dugo čekali učinke aktuelne vlasti.

“Umjesto odgovorne posvećenosti državnom i interesu građana, dobili smo partijsko-političke kalkulacije, ostrašćeni revanšizam i jeftini populizam i opasnu nekompetentnost u vršenju javnih poslova. A naš najpreči interes i dalje je politička, bezbjednosna i ekonomska stabilnost, dinamičan demokratski i ekonomski razvoj praćen rastom životnog standarda, snaženje euroatlantskog partnerstva i najskorije moguće članstvo države u EU”, kaže se u tekstu..

Svaka porodica, kako navode, ima pravo na dostojanstven život.

“Svako od nas pojedinačno i svi zajedno odgovorni smo pred sobom, svojim precima i svojim potomcima. Niko nema pravo da upropaštava evropsku budućnost naše djece i naše države”, navodi se u saopštenju.

Smatraju da Crna Gora treba da, u skladu sa svojom ponosnom tradicijom, ostane društvo slobode i ravnopravnosti, multietničnosti, odgovornih i odvažnih građana i da što prije postane društvo vladavine prava i pravednosti, kontinuirano promišljene politike, koja će joj garantovati međunarodni prestiž i uvažavanje i društvo socijalno senzibilne politike u čijem je fokusu dobrobit svakog pojedinca i porodice.

“Nama, građankama i građanima Crne Gore, Ustav garantuje pravo da branimo svoju državu i njeno ustavno uređenje. Zato, u skladu sa članom 92 Ustava Crne Gore, zahtijevamo da poslanici hitno pokrenu postupak i donesu odluku o skraćenju mandata Skupštine, kako bi se obezbijedilo održavanje vanrednih parlamentarnih izbora”, zaključeno je u tekstu peticije.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Opštinski odbor Deokratske partije socijalista (OO DPS) u Nikšiću saopštio je da je Osnovno državno tužilaštvo podnijelo optužni prijedlog protiv načelnika Komunalne policije Veselina Čurovića ''dok u Nikšiću vlada pravi komunalni haos, dok divlje deponije niču na svakom koraku, dok psi lutalice gazduju nikšićkim ulicama, dok je automobila više na trotoarima nego na parking mjestima''.