Počelo štampanje glasačkih listića

rtcg.me
 • Autor onogost.me
 • 03.06.2023. u 11:31
Štampanje glasačkih listića za parlamentarne izbore u Crnoj Gori počelo je danas, u bjelopoljskoj štampariji Merkator. Do kasnih večernjih sati biće odštampano 558.741 listića, a proces prati predstavnik OEBS-a. Na izborima, koji će biti održani 11. juna, učestvovaće 15 lista.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša kazao je novinarima da je danas prije početka štampanja održana sjednica DIK-a na kojoj je utvrđeno kako će izgledati glasački listić.

Biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 542.468 građana.

“Na ćiriličnom pismu pismu će se štampani 505.384 listića i na dvojezičnom 37.084 listića. Broj rezervnih listića koji se štampaju je 3% od ukupnog broja glasačkih lističa i iznosi 16.273”, kazao je Mugoša.

Ukupan broj glasačkih lističa koji se štampaju i rezervnih je 558.741.

“Očekujemo da štampanje listića bude završeno u kasnim večernjim satima, a sjutra tokom dana će biti distribuirani OIK, dok će se elektronski uređaji za identifikaciju birača distribuirati u ponedjeljak. DIK je sprovela sve zakonske radnje koje je bila dužna i očekujemo da u tehničkom smisli tokom izbornog dana sve protekne kako treba”, kazao je Mugoša.

Na glasačkom listiću prva je lista Bošnjačke stranke, druga Hrvatske građanske inicijative, a treća lista “Pravda za sve”.

Lista koalicije Socijalističke narodna partije i Demosa je na četvrtom mjestu, “Narodna koalicija – složno i tačka” na petom, šesta je lista Albanske alijanse, a sedma pokreta Preokret.

Na osmom mjestu na biračkom listiću je Pokret za promjene, na devetom savez „Mi možemo za građansku Crnu Goru“, a na desetom koalicija Zajedno.

Pokret “Evropa sad” je na 11. mjestu, na 12. Socijaldemokratska partija, na 13. koalicija Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Na 14. mjestu na glasačkom listiću je koalicija Za budućnost Crne Gore, dok je 15. lista Albanskog foruma.

Biračko pravo na parlamentarnim izborima ima 542.468 građana.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić zakazana je u srijedu, 11. oktobra u zgradi Opštine, sa početkom u 10 časova.
  U Nikšiću je danas formiran Ženski odbornički klub, čiji je cilj afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije.