Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Počeo REACT: Polaznici će učiti o evroatlantskim integracijama

cats
Alfa Centar
  • Autor onogost.me
  • 25.08.2017. u 20:39

Deseti regionalni evroatlanstki kamp REACT 2017, koji organizuje Alfa centar, počeo je danas na Žabljaku,  okupivši 90 polaznika iz više zemalja Evrope. Oni će tradicionalno diskutovati i slušati predavanja na temu evroatlantskih integracija,  a ovogodišnji kamp, obogaćen je temama vladavine prava i jačanja demokratije u zemljama regiona.

“Velika je čast po deseti put dočekati ovu energiju velikog broja mladih ljudi, provesti sa njima pet dana i usmjeriti ih da svoje znanje i energiju investiraju u demokratske promjene u zemljama iz kojih dolaze”, istakao je Aleksandar Dedović, predsjednik ekspertskog savjeta REACT 2017.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Margaret Uehara, je poželjela dobrodošlicu učesnicima poručivši im da su upravo oni budući lideri i da se od njih očekuju i zahtijeva krupne stvari.

Ambasador Savezne republike Njemačke u Crnoj Gori, Hans Gunther Mattern, se u svom govoru fokusirao na zajedničke vrijednosti NATO i EU, istakavši da se osnovne vrijednosti čovjeka moraju braniti ali bez upotrebe oružja.

“Kada govorimo o EU važno je napomenuti  da su u Evropi već hiljadama godinama vode ratovi i sukobi, koji se rješavaju oružjem i ubijanjem, ali nastankom EU ti sukobi se rješavaju mirno”, kazao je on, dodajući da je to ustvari najvažniji posao EU.

Ambasador Mađarske u Crnoj Gori Kristijan Poša istakao je da naša zemlja kao zajednička saveznica ima važnu ulogu da svoje iskustvo na putu ka Alijansi približi i osvijetli put državama koje žele da dijele vrijednosti koje krase Alijansu.

Na svečanom otvaranju govorio je i predsjednik opštine Žabljak Veselin Vukićević koji je pohvalio napore koje je ALFA Centar uložio u informisanje i obrazovanje građana, o koncepciji i prednostima pristupanja Crne Gore u NATO.

“Jasno je da punopravno članstvo u NATO nije samo po sebi cilj, ono nam omogućuje da prije svega unapređujemo demokratske procese, obezbijedimo vladavinu prava i ekonomski napredak za sve naše građane”, kazao je on.

“Da bi se postigao ovaj istorijski uspjeh puno se radilo i puno postiglo od obnove crnogorske nezavisnosti i međunarodno pravnog priznanja Crne Gore. Jedna od bitnih oblasti bila je informisanje javnosti o ovom procesu i svim aspektima članstva u NATO savezu s naglaskom na neposrednu komunikaciju sa svim ciljnim grupama, otklanjanje predrasuda, stereotipnih mišljenja i emocionalnih shvatanja”, kazao je Dragan Pejanović, nacionalni koordinator.

REACT će trajati do srijede 29.avgusta.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci