Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Ponovni izbori u OŠ “Javljen” 4. aprila

156726546_463785044749699_7749101690311332742_n_3_0
Arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.03.2021. u 10:53

Na današnjoj sjednici Opštinske izborne komisije (OIK) raspisani su ponovni izbori na biračkom mjestu Osnovna škola “Javljen” koji će se održati 4. aprila.

“Nakon tih izbora mora se održati sjednica na kojoj će se utvrditi konačni rezultati. Od dana utvrđivanja konačnih rezultata sadašnji predjsednik Skupštine opštine Nikšić saziva prvu sljedeću konstitutivnu sjednicu kojom će predsjedavati najstariji odbornik iz lokalnog parlamenta. Na toj konstitutivnoj sjednici najverovatnije ću se izabrati predsjednik Skupštine i tada se verifikuje broj mandata u skladu sa državnim lokalnim izborima, tačnije rezultatima izbora”, objasnila je članica OIK Eleonora Šturanović.

Podsjetimo, Državna izborna komisija (DIK) je na sjednici održanoj 28. marta, a na osnovu odluke Ustavnog suda, donijela Rješenje kojim se nalaže Opštinskoj izbornoj komisiji Nikšić (OIK) da sprovede ponovne izbore na biračkom mjestu broj 82 - OŠ „Javljen“.

"Ustavni sud Crne Gore, na sjednici od 27. marta 2021.godine, donio je Odluku U-VII br. 1/21 kojom je usvojio žalbu nosioca izborne liste Crno na bijelo – Može Nikšić prof. dr Tatjane Đurišić Bečanović u dijelu koji se odnosi na biračko mjesto broj 82 OŠ „Javljen“, ukinuo rješenje Državne izborne komisije br. 126/2 od 21.03. 2021. godine u tom dijelu, poništio izborni postupak na biračkom mjestu br. 82 OŠ „Javljen“ i naložio ponavljanje tog postupka u skladu sa Zakonom", navodi se u Rješenju DIK.

Na lokalnim izborima održanim 14. marta u OŠ “Javljen” obrađeno je ukupno 40 biračkih lista od kojih je 36 bilo važećih.

Koaliciona lista "Evropski tim za Nikšić" osvojila je šest glasova, Narodni pokret devet, a Socijaldemokrstska partija Crne Gore nijedan.  Koalicija "Za budućnost Nikšića" imala je 16 glasova, koalicija "Crno na bijelo - Može Nikšić" nijedan, a “Mir je naša nacija – Ne damo Nikšić” pet glasova.

Podsjetimo, prethodno je Opštinska izborna komisija (OIK) odbila prigovore Građanskog pokreta URA kojim je zahtijevano da se ponište lokalni izbori na dva biračka mjesta – Ćemenca i Javljen, u Goliji.

Za koaliciju je sporno bilo, kada je riječ o biračkom mjestu broj 82 u OŠ „Javljen“, što je nedostajao štampani izvod iz biračkog spiska i dio izbornog materijala.

Oni su kazali da zbog nedostatka štampanog izvoda iz biračkog spiska nije moguće na adekvatan način utvrditi broj izašlih birača na tom biračkom mjestu.

U odgovoru OIK navodi se da u Javljenu nijesu utvrđene nepravilnosti, jer se na biračkom mjestu vodi paralelna evidencija birača koji su ostvarili svoje biračko pravo - jedna evidencija putem štampanog izvoda iz biračkog spiska i druga preko elektronskog biračkog spiska unijetog u elektronski aparat za identifikaciju birača.

Prema informacijama portala Onogošt, URI za drugi mandat trebaju 32 glasa.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Nova srpska demokratija (NSD) izvinila se, kako kažu, "svima onima koji su u Markovim riječima pronašli ono čega nema, na šta on nije mislio i čega nije bilo i onima koji su u tim riječima upravo željeli da pronađu ono što žele da ospore i koje su te riječi, namjerene da ohrabre pomirenjem, donijele duševnu bol". Ovo su poručili iz te partije povodom govora prvog čovjeka Opštine Nikšić Marka Kovačevića na obilježavanju godišnjice bitke na Grahovcu.
Sjednica Skupštine opštine (SO) Nikšić zakazana je u utorak, 25. juna, sa početkom u 10 časova.