Popović: U Šavnik se uoči izbora doselilo 337 osoba, iz Nikšića došlo oko 250

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 14.10.2022. u 11:06
U Šavnik se od 1. jula do danas doselilo 337 osoba, uoči lokalnih izbora, saopštio je Radovan Popović iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP)

On je na konferenciji Centra za građanske slobode (CEGAS) o lokalnim izborima rekao da je zbog sumnji u zloupotrebe dokumentacija proslijeđena tužilaštvu.

Rekao je da nema sumnje da je u pitanju izborni inženjering.

“Ako uzmemo u obzir stepen razvijenosti Šavnika ove brojke i laiku izazivaju sumnje”, naveo je Popović.

Rekao je da je najviše ljudi u Šavnik došlo iz opština u kojima su završeni izbori.

“Najviše je došlo iz Nikšića, oko 250 ljudi”, rekao je Popović.

Poručio je da MUP neće zatvarati oči pred ovim zloupotrebama iako zakonom nije zabranjena promjena prebivališta i da je terenska provjera predviđena za strance samo tokom prve promjene prebivališta.

Izvršna direktorica CEGAS Marija Popović Kalezić kazala je da treba razmišljati na koji način riješiti problem rezidencijalnog uslova zbog brojnih zloupotreba biračkog prava.

Ona je kazala da se pokazalo da je nepostojanje rezidencijalnog uslova veliki problem pred lokalne izbore.

Predsjednik Državne izborne komisije (DIK) Nikola Mugoša kazao je da se već suočavaju sa određenim prigovorima i da je dio usvojen.

Smatra da su opštinske izborne komisije napravile propust kada nijesu vratile izborne liste na kojima nije bio zastupljen predviđeni broj žena. Njegovo mišljenje je da, kako je naveo, na listama treba da bude 40 odsto žena.

 

Izvor: Vijesti.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vlade Crne Gore predložila je juče da popis stanovništva bude održan od 1. do 15. novembra ove godine. Kako je Portalu RTCG saopšteno u Vladi, termin zavisi od sjutrašnje sjednice Vlade i hoće li biti izmjena, ali se one ne očekuju.