Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Porastao rejting DPS-a, Demokarata i BS-a, najviše se vjeruje sistemu obrazovanja i SPC

cedem-960x555
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 13.12.2019. u 15:03

Po najnovijim istraživanjima Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM najbolje ocijenjeni crnogorski političari su predsjednik države i premijer Milo Đukanović i Duško Marković. Na današnjem predstavljanju rezultata istraživanja “Političko javno mnjenje Crne Gore” saopšteno je da je porastao rejting Demokratske partije socijalista, kao i da građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja i SPC.

Rezultati ovog istraživanja su pokazali da su Đukanović, Marković i Goran Danilović u odnosu na prethodno izvještavanje dobili bolje ocjene. Svi političari koji su na listi osim njih trojice dobili su nižu ocjenu nego u julu ove godine. Nakon Markovića slijede ministar prosvjete Damir Šehović i predsjednik Demokrata Aleksa Bečić.

Ovo istraživanje koje je obuhvatilo 1.009 ispitanika i rađeno je od 1.do 10. decembra pokazalo je da je porastao rejting Demokratske partije socijalista i iznosi 37 odsto.

Nakon DPS-a slijede Demokrate sa 15 odsto, DF sa 13,2 odsto, SNP sa 5,8 odsto.Osim DPS-a neznatan rast su zabilježile Demokrate, Bošnjačka stranka i SDP.

Što se tiče povjerenja u institucije građani najviše povjerenja imaju u sistem obrazovanja i Srpsku pravoslavnu crkvu, a najmanje u poliričke partije i CPC.

Od ministarstava najbolju ocjenu dobilo je Ministarstvo sporta i mladih kojim rukovodi Nikola Janović.

Najbolji trend je ostvarilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Istraživanje je pokazalo da građane ne zanima rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva. Čak 39,5 odsto anketiranih građana ne može da procijeni kakav će biti rad tog skupštinskog tijela.

Čak 47 odsto ispitanih građana nema stav o tome da li opozicione partije treba da učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

CEDEM je konstatovao da je posljednjih mjeseci objavljen veliki broj afera u koje su uključeni važni predstavnici vlasti. Na pitanje kakav je njihov generalni stav o tome 30,8 odsto anketiranih je odgovorilo te afere pokazuju slabosti crnogorskog društva i institucija koje su oduvijek postojale.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.