Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Poslanici će 2017. manje da putuju

skup1
  • Autor onogost.me
  • 30.12.2016. u 12:08

Crnogorski poslanici će 2017. godine manje da putuju na službena putovanja u inostranstvo. 

To proizlazi iz Predloga zakona u budžetu o kojem je Skupština završila raspravu.

Po zakonu o budžetu za 2017. godinu poslanici će na službena putovanja potrošiti 600.750 eura, što je za šest odsto manje u odnosu na prošlu godinu kada je izdvojeno čak 635.000 eura, piše Pobjeda.

Na dodatne restrikcije kada su u pitanju putovanja u inostranstvo uticao je i stav predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, koji je najavio da onim poslanicima koji bojkotuju parlament neće biti dozvoljen put u inostranstvo.

“Na to neću dati saglasnost jer smatram da je neprimjereno ako već ne dolaze na posao u parlament i ne učestvuju u radu tijela i plenarnih sjednica”, kazao je Brajović nekoliko dana nakon što je izabran za predsjednika Skupštine.

Međutim, to što će manje putovati nije uticalo da za crnogorske uslove poslanici imaju izuzetno visoke plate.

Tako će se na zarade poslanika u 2017. godini izdvojiti 2.550.986 eura, što je gotovo 630 hiljada eura više nego ove godine u kojoj je za poslaničke plate bilo opredijeljeno 1.915.747 eura.

U obrazloženju se navodi da su planirana sredstva za zarade 81 poslanika na funkciji i za 41 poslanika koji bi u 2017. godini mogli koristiti pravo da primaju nadoknadu zarade po prestanku funkcije.

Za funkcionisanje skupštinske administracije biće izdvojeno 4.983.764 eura, od čega će na plate službenika otići 2.054.724, a na službena putovanja 50.000 eura.

Plate su planirane za 170 zaposlenih kao i moguće naknade zarade za 24 savjetnika predsjednika i potpredsjednika po prestanku funkcije.

Sredstva za zarade poslanika i službenika planirana su u skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i prijedlogom novih mjera u tom zakonu, koji je utvrdila Vlada i uputila Skupštini na donošenje.

Za odvojeni život 10 hiljada eura, a za gorivo 38.442

Skupština će poslanicima koji odvojeno žive, po zakonu o budžetu, ukupno platiti na godišnjem nivou 10 hiljada eura. Za sada niti jedan poslanik se nije prijavio za to pravo.

Kada su u pitanju rashodi za gorivo, parlament će ukupno isplatiti 38.442 eura.

Za komunikacione usluge predviđeno je da se potroši čak 60 hiljada eura.

Demokratska Crna Gora je jedini poslanički klub koji se odrekao prava na plaćanje goriva i službenih telefona.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je ta lokalna samouprava u tom gradu ima sramni odnos prema 21. maju, Danu nezavisnosti.