Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka da bude na dnevnom redu

URA
 • Autor onogost.me
 • 17.04.2024. u 11:54
Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PIO i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PIO, URA je predložila povećanje minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, nakon što, kako kažu, SpajićevaVlada nije ispoštovala Zaključak koji je Skupština Crne Gore donijela u decembru 2023. godine, po kojem je dat rok Vladi da najkasnije do kraja marta 2024. godine predloži povećanje minimalne penzije i za korisnike srazmjernih penzija.

Iz URE su istakli da ovim predlogom ispravljaju nepravdu koju je Spajićeva Vlada napravila prema preko 10 hiljada korisnika srazmjernih penzija u Crnoj Gori, od kojih većina njih prima penzije u iznosima od 50 do 150 eura zbog čega se nalaze među najugroženijim kategorijama našeg stanovništva.

“Izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti URA je predložila povećanje dječijih dodataka za 50 odsto. To podrazumijeva da se sa 30 eura osnovni dječiji dodatak poveća na 45 eura, za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja sa 44 na 66 eura i za djecu koja su korisnici lične invalidnine i djecu bez roditeljskog staranja sa 60 na 90 eura”, navode iz te partije.

Iz URE su poručili da je povećanje dječijih dodataka vrlo nužna i potrebna mjera, imajući u vidu kontinuirani rast cijena u Crnoj Gori u posljednje tri godine i da je to upravo glavni razlog zašto traže povećanje dječijih dodatka.

“Oba predloga izmjena i dopuna zakona stupila bi na snagu od 1. januara 2025. godine čime se ne može narušiti finansijska stabilnost Crne Gore i ono što su planovi za 2024. godinu propisani budžetom, pa samim tim to ne može biti izgovor određenim partijama u Skupštini Crne Gore da odbiju usvajanje predloženih zakona”, navodi GP URA.

Iz URE su saopštili da očekuju podršku za usvajanje ovih izmjena zakona od svih poslanika i poslanica u Skupštini Crne Gore.

Kako kažu za djecu, a samim tim i za budućnost naše države mora imati novca, kao i za ispravljanje nepravde prema korisnicima srazmjernih penzija.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) Nikšić saopštio je ta lokalna samouprava u tom gradu ima sramni odnos prema 21. maju, Danu nezavisnosti.