Predato osam predsjedničkih kandidatura

RTCG
 • Autor onogost.me
 • 27.02.2023. u 08:19
U predsjedničku trku hoće osmoro - sigurno ćemo birati između troje, a još petoro čeka da Državna izborna komisija (DIK) potvrdi kandidaturu. Zainteresovani za poziciju predsjednika mogli su se prijaviti do 26. februara u ponoć, a građani će glasati 19. marta.

Potvrđene kandidature

1. Andrija Mandić (DF)

Predsjednički kanidat Demokratskog fronta biće Andrija Mandić. Prvi je predao kandidaturu i DIK mu je prvom potvrdio.

2. Draginja Vuksanović Stanković (SDP)

Jedina dama među kandidatima je Draginja Vuksanović Stanković. Kandidaturu Socijaldemokratske partije (SDP) DIK je potvrdio 23. februara.

3. Milo Đukanović (DPS)

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) je aktuelni predsjednik Milo Đukanović. Kandidaturu je najavio 24. februara, dan kasnije je predao, a narednog dana je potvrđena.

Još nepotvrđene kandidature

4. Goran Danilović (Ujedinjena)

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović kandidaturu je predavao dva puta. Prvi put je vraćena zbog, kako je saopšteno, određenih nepravilnosti. On je odgovorio da je riječ o prevari, te da su “algoritmom desetkovani potpisi”. Posljednjeg dana za prijavu, ponovo su predali kandidaturu.

5. Jakov Milatović (Evropa sad)

Pokret “Evropa sad” prvo je za predsjednika predložio Milojka Spajića, čiju je kandidaturu, nakon glasanja članova, DIK odbio. Nakon prikupljanja potpisa za Jakova Milatovića, kandidatura je predata 26. februara.

6. Aleksa Bečić (Demokrate)

Predsjednički kandidat Demokratske Crne Gore je lider te partije Aleksa Bečić. Prilikom predaje kandidature, predstavnici Demokrata su saopštili da imaju 50 odsto više potpisa nego što je potrebno.

Jovan Radulović Jodžir

Influenser Jovan Radulović Jodžir predao je DIK-u kandidaturu. U posljednjim satima do isteka roka, dostavio je potpise podrške, koje je prethodnih dana skupljao u crnogorskim gradovima.

Željko Matijašević (Grupa građana)

Nikšićanin Željko Matijašević bio je kanadidat grupe građana. DIK-u je predao sedam potpisa podrške, nakon čega je iz tog tijela konstatovano da “prilikom predaje kandidature za predsjedničke izbore nije podnio ništa od onoga što je propisano”, te da će, ukoliko želi da učestvuje u trci za predsjednika Crne Gore, morati da za 48 sati dostavi sva potrebna dokumenta.

Vukšić i Leposavić odustali

Kandidaturu je najavio, pa odustao, Dejan Vukšić iz Demohrišćanskog pokreta. Podržao je kandidaturu Jakova Milatovića.

Potpise podrške za bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića skupljala je Grupa građana “Pravda za sve”. Posljednjeg dana za prijavu, odustalo se od kandidature.

Posmatrači iz Crne Gore biće na gotovo svim biračkim mjestima i tokom izbornog dana informisaće javnost o svim dešavanjima. Izbore će posmatrati Centar za demokratsku tranziciju i Centar za monitoring. Pored njih, izborni proces će nadgledati i međunarodni posmatrači. Oni najavljuju da će prva zapažanja o izbornoj trci saopštiti dan nakon izbora, a konačni izvještaj predstaviće nekoliko mjeseci kasnije.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  DEMOS će podržati kandidata Pokreta "Evropa sad" Jakova Milatovića u drugom krugu predsjedničkih izbora, saopšteno je iz te partije.
  Izborni dan je protekao u mirnoj atmosferi, a karakter i obim nepravilnosti nijesu ugrozili regularnost ukupnog izbornog procesa. Izbori su bili konkurentni sa sedam potvrđenih kandidatura za predsjednika Crna Gore, sprovedeni bez većih problema u organizaciji, dok su temeljna prava kandidata i birača, da slobodno predstave svoje programe, odnosno sprovedu svoje biračko pravo, u najvećem dijelu poštovana.
  Glavni odbor Građanskog pokreta URA podržao je Jakova Milatovića u drugom krugu predsjedničkih izbora zakazanim za 2. april i pozvao sve njihove i članove i simpatizere da glasaju za novog predsjednika Crne Gore.